Vier pijlers om het juiste verkoopmoment te bepalen

27 juli 2022
Artikel

Het bepalen van het juiste verkoopmoment is misschien wel één van de lastigste beslissingen die u als ondernemer in uw leven neemt. Er spelen verschillende zaken een rol. Bepaal aan de hand van deze vier pijlers het juiste verkoopmoment.

Portretfoto van Gert Jan van den Berg
Neem contact op met:
Gert Jan van den Berg Senior corporate finance adviseur
Ondernemer en verkoper schudden hand over bedrijfsverkoop

Persoonlijke overwegingen bedrijfsverkoop

Persoonlijke overwegingen spelen een rol om te bepalen wanneer het voor u het juiste moment is om uw bedrijf te verkopen. U kunt hierbij denken aan uw gezondheid, uw leeftijd, toekomstplannen en ambities. Zo kunnen het hebben van minder energie, het nog aan willen gaan van andere uitdagingen of gezondheidsproblemen beweegredenen zijn om uw bedrijf te verkopen. Ook kan de leeftijd een rol spelen; u wilt gaan genieten van uw vrije tijd en pensioen.  

Zakelijke overwegingen bedrijfsverkoop

Er spelen ook zakelijke overwegingen. Zo bent u misschien benaderd door een potentiële koper die uw onderneming graag wil kopen. Of is uw bedrijf in de afgelopen jaren dusdanig gegroeid dat vanuit de stakeholders steeds meer behoefte komt aan een ander management, dat de onderneming succesvol door een nieuwe of bestaande bedrijfsfase heen kan loodsen. Daarnaast kan het zijn dat de onderneming zich steeds sneller moet aanpassen aan de veranderende wet- en regelgeving of veranderingen binnen de branche. Maar ook vanuit financieel perspectief kan het bij steeds verbeterende resultaten een uiterst geschikt moment zijn om te starten met het verkopen van uw bedrijf.

Marktomstandigheden

De marktomstandigheden zijn van invloed op het juiste verkoopmoment. De verwachte verkoopopbrengst zal doorgaans hoger liggen als de markt aantrekt en groeiend is. U kunt hierbij kijken naar het economische klimaat, of er sprake is van veel fusies en overnames binnen uw sector en/of financiering relatief makkelijk te verkrijgen is. Deze factoren zorgen er normaliter voor dat de vraag naar te koop aangeboden bedrijven hoger ligt dan het aanbod, wat een waardeverhogend effect heeft. Negatieve marktomstandigheden kunnen ook een risico vormen en een drukkend effect hebben op de verkoopprijs. Investeerders zoeken naar verschillende beleggingsmogelijkheden. De laatste jaren is de overname van een onderneming interessanter geworden, bij gebrek aan een goed rendement op andere investeringen. Kopers zijn dan vaker bereid om een goede prijs te betalen.

Onderneming verkoopklaar

Alle factoren gezamenlijk bepalen of het voor u, als ondernemer, verstandig is om uw bedrijf juist op dit moment of later te verkopen. Hierdoor zal het ‘optimale’ verkoopmoment ook voor iedere ondernemer verschillen. Het is in de huidige markt wel belangrijk dat u continu bent voorbereid op een overname. Dit is natuurlijk geen doel op zich: uw organisatie moet ook agile zijn, zodat u in staat bent vlot in te spelen op marktkansen. Dit vereenvoudigt niet alleen het verkoopproces; in veel gevallen profiteert uw organisatie er direct van. Hierbij is het belangrijk onder meer aandacht te besteden aan het personeel, de automatisering, de administratieve organisatie en de afhankelijkheid van uw organisatie van u als bestuurder, uw leveranciers en afnemers. Zo kunt u sturen op de bedrijfswaarde en de toekomstige verkoopopbrengst verhogen. Het is belangrijk om vanuit juridisch en fiscaal oogpunt naar uw onderneming te kijken. Eén van de zaken die u vooraf goed moet regelen is een optimale juridische en fiscale structuur. In veel gevallen kunt u door de juiste organisatiestructuur op te zetten, een hoge belastingdruk bij verkoop voorkomen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf contact op met Gert-Jan van den Berg, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647238 of stuur Gert-Jan een e-mail.

Wilt u meer weten over bedrijfsverkoop? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Gert Jan
Icoon whitepaper

Vier fasen om te komen tot succesvolle bedrijfsverkoop

Download het gratis whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu