Overstappen naar nieuwe pensioenregeling of toch niet?

1 juli 2024
Artikel

Mag een werkgever bij het aanhouden van de huidige pensioenregeling op het transitiemoment werknemers een keuze bieden tussen de huidige pensioenregeling en de nieuwe vlakke pensioenregeling? Onder voorwaarden is dit mogelijk.

Portretfoto van Petra Bitter
Neem contact op met:
Petra Bitter Pensioenadviseur
Mensen in gesprek over pensioen

Wet toekomst pensioenen

De Wet toekomst pensioenen schrijft voor dat een werkgever met een verzekerde pensioenregeling een keuze maakt tussen:

  • overgaan naar één nieuwe pensioenregeling of 
  • gebruikmaken van eerbiedigende werking.

Bij eerbiedigende werking kiest een werkgever ervoor de huidige regeling met een leeftijdsafhankelijke oplopende pensioenpremie te handhaven. Alleen de werknemers die op de transitiedatum al in dienst zijn, mogen meedoen aan deze regeling.

Een veelvoorkomende vraag is of een werkgever zijn bestaande werknemers de keuze kan bieden tussen deelname aan de bestaande regeling of aan de nieuwe regeling met een vaste premie. Het antwoord hierop is positief: ja, dit is mogelijk.

Keuzevrijheid voor bestaande werknemers

Werkgevers kunnen hun bestaande werknemers deze keuze bieden als de werkgever heeft gekozen voor eerbiedigende werking. Dit kan op individuele basis, waarbij iedere werknemer zelf kan beslissen welke regeling het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Voordelen van keuzevrijheid

De mogelijkheid om werknemers zelf te laten kiezen, heeft verschillende voordelen:

  • Flexibiliteit en maatwerk: Werknemers kunnen zelf kiezen welke pensioenregeling het beste aansluit bij hun persoonlijke financiële situatie en pensioenbehoeften.
  • Betrokkenheid: De werknemer moet een bewuste keuze maken, waardoor automatisch een hogere mate van betrokkenheid wordt bereikt.
  • Competitief voordeel: Een flexibele pensioenregeling kan helpen om talent te behouden, omdat met name de jongere werknemers deze keuzevrijheid kunnen waarderen.

Aandachtspunten bij deze keuzevrijheid

Daarnaast zijn er enkele aandachtspunten als u uw werknemers deze keuze wilt geven:

  • Vastleggen: de werkgever moet het aanbod van keuzevrijheid goed vastleggen. De werkgever is verantwoordelijk voor duidelijke communicatie en goede begeleiding, zodat werknemers een weloverwogen keuze kunnen maken. 
  • Mogelijk hogere pensioenlasten: de keuze om vrijwillig mee te doen aan de vlakke premieregeling zal waarschijnlijk voornamelijk door jongere werknemers gemaakt worden. Deze regeling heeft vaak een lager premiepercentage, dan de vlakke premie die wordt vastgesteld. Hierdoor kunnen de pensioenlasten hoger worden.

Laat u begeleiden

Als werkgever kunt u uw bestaande werknemers dus een keuze bieden bij het gebruikmaken van de eerbiedigende werking tussen een oplopende premie en een vlakke premie. Dit vraagt van u als werkgever om extra inspanningen op het gebied van communicatie en administratie. Voordeel ervan is dat uw werknemers de pensioenregeling kunnen kiezen die het beste past bij hun persoonlijke situatie. Dit kan leiden tot meer tevredenheid en betrokkenheid binnen uw organisatie. Zorg er wel voor dat uw werknemers goed geïnformeerd zijn en voorzien worden van deskundig advies.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over de gewijzigde pensioenwetgeving en de keuzemogelijkheden van uw werknemers? Neem contact op met Petra van Langevelde, pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647255 of stuur Petra een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Petra
Download whitepaper icoon

Wet toekomst pensioenen

Hoe begeleidt u medewerkers naar een passend pensioen?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan