Op drie punten uw afhankelijkheid als dga terugbrengen

21 juni 2022
Artikel

Veel dga’s hebben dagelijks nog een zeer actieve rol bij operationele zaken in de onderneming en bij de omgang met belangrijke relaties.  Een toekomstige investeerder/koper eist een hoger rendement vanwege het risico en kent dus een lagere waarde toe aan de onderneming. Dus verlaag uw afhankelijkheid.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Neem contact op met:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Dga schudt hand van adviseur en brengt zo afhankelijkheid terug

Kies voor transparantie

Een heldere, transparante structuur vergroot het inzicht voor alle partijen. Dit beperkt zowel het risico voor de koper als de afhankelijkheid van u als verkopende partij. Begin hiermee al ver voor de uiteindelijke overdracht. Bouw een tussenlaag tussen u en de werkvloer door een of meer van uw huidige medewerkers meer (management)taken en bevoegdheden te geven.

Kennis overdragen

Zorg voor mensen in de organisatie die hetzelfde kunnen als u. Draag uw kennis, ervaring en contacten over aan het management of andere sleutelfiguren binnen de onderneming. Doe dit gefaseerd zodat dit de resultaten van het bedrijf niet in gevaar brengt. Dit kan door vanuit een coachende rol de sleutelfiguren in het bedrijf te laten groeien naar een meer verantwoordelijke positie. Of door het aantrekken van nieuwe werknemers die op termijn (een deel van) de taken van u over kunnen nemen.

Leg informatie vast om afhankelijkheid dga terug te dringen

Zorg dat alle informatie binnen uw organisatie is vastgelegd in systemen. Dit geldt ook voor de informatie die alleen bij u bekend is. Denk hierbij niet alleen aan financiële informatie, maar ook aan intellectueel eigendom, productsamenstellingen, klantdata en personeelsgegevens. Zo waarborgt u de continuïteit.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de voorbereiding op een bedrijfsovername of wilt u ondersteuning en/of advies bij bedrijfsovername? Neem contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u ondersteuning bij een bedrijfsovername? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Icoon whitepaper

Vier fasen om te komen tot succesvolle bedrijfsverkoop

Download het gratis whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu