Aandachtspunten om uw onderneming verkoopklaar te maken

12 juni 2023
Artikel

U krijgt vroeg of laat te maken met de opvolging of overname van uw onderneming. Een belangrijke en emotionele beslissing. Vaak wordt gesproken over een termijn van vijf tot zeven jaren om het volledige proces te doorlopen. Helaas gebeurt het in de praktijk vaak dat ondernemers pas richting pensioendatum na gaan denken over de eerste stappen. 

Portretfoto van Rob van Boxtel
Neem contact op met:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over verkoopklaar maken

Een bedrijf overdragen of verkopen is een complex traject dat vraagt om een goede planning en voorbereiding. Uiteraard is de financiële component belangrijk, maar daarnaast is het juridische en fiscale onderdeel minstens zo belangrijk. Zorg dat u morgen klaar bent voor de toekomst. Zo bent u voorbereid op onverwachte gebeurtenissen of onvoorziene situaties.

Organisatorisch

Stroomlijn uw organisatie. Besteed hierbij aandacht aan het personeel, de automatisering, de administratieve organisatie en de (on)afhankelijkheid van uw organisatie van u als bestuurder, uw leveranciers en afnemers. Zo kunt u sturen op de bedrijfswaarde en de toekomstige verkoopopbrengst verhogen.

Financieel

Optimaliseer de financiële organisatie. Hierbij is het belangrijk om aandacht te besteden aan de risicobeheersing binnen uw bedrijf en na te denken over uw persoonlijke goodwill. Daarnaast zijn uiteraard de solvabiliteit, de rentabiliteit en de duurzaamheid van deze ratio’s naar de toekomst toe belangrijk. Zorg bijvoorbeeld dat de winstgevendheid van uw onderneming zichtbaar geoptimaliseerd is en dat er geen winstlekkage is.

Juridische structuur bij bedrijfsverkoop

Heeft uw onderneming de juiste structuur voor de overdracht? Deze structuur dient zodanig flexibel te zijn dat u gebruik kunt maken van diverse faciliteiten in de wetgeving die een overname vergemakkelijken. Als dit niet op orde is, kan deze zelfde wetgeving u behoorlijk in de weg zitten.

Daarnaast kunt u door de gewenste structuur tijdig op te zetten, de fiscale consequenties van een verkoop zo beperkt mogelijk houden. Hoe eerder dit proces in gang wordt gezet, hoe groter de mogelijkheden. Breng daarnaast de bestaande overeenkomsten, contracten, voorwaarden en vergunningen in kaart. Zo heeft u inzicht en helderheid naar andere betrokken partijen.

Fiscale aandachtspunten voor het verkoopklaar maken

Op welke wijze kan er optimaal overgedragen worden, zowel voor de overdragende als de verkrijgende partij? Hierbij zijn de volgende zaken belangrijk: de fiscale doorschuiffaciliteiten IB/AB binnen vennootschappen en de bedrijfsopvolgingsregelingen. Houdt hierbij rekening met termijnen die kunnen oplopen tot minimaal 36 maanden.

Een bedrijf overdragen of verkopen is een complex traject. Onze specialisten kunnen u hierbij ondersteunen en adviseren. Een goede samenwerking tussen een corporate finance adviseur, accountant en fiscalist is onontbeerlijk. Het verkoopklaar zijn van uw onderneming vereenvoudigt niet alleen het verkoopproces; in veel gevallen profiteert uw organisatie er direct van.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verkoopklaar maken van uw onderneming? Neem contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u meer weten het verkoopklaar maken van uw onderneming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Icoon whitepaper

Vier fasen om te komen tot succesvolle bedrijfsverkoop

Download het gratis whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu