Met een coach de samenwerking vlottrekken

Geert-Peter en Jolanda de Rijk hebben een passie voor bijzondere paddestoelen. Met hun bedrijf Paddestoelenrijk kweken ze verschillende exotische soorten. Dat doen ze samen met zes medewerkers. Onlangs startten ze een coachingstraject om meer teamgevoel te creëren. Corry Verhoeven, HX-adviseur, hielp daarbij.

In gesprek met:
Geert-Peter de Rijk, Paddestoelenrijk
personeel teambuilding

Exotische paddestoelen

Geert-Peter de Rijk en zijn vrouw Jolanda hebben sinds 1986 een paddestoelenbedrijf in het Gelderse Rossum. Was dat eerst een ‘gewone’ champignonkwekerij, in 2003 ging het roer om en nu richten zij zich op exotische paddestoelen. Negen bijzondere soorten telen ze zelf, zoals de bloemkoolachtige Pompom Blanc en de naar noten smakende Nameco. Daarnaast verkoopt Paddestoelenrijk nog negen soorten van collega-telers en vijf tot tien soorten wilde paddestoelen. Het bedrijf werkt circulair en produceert biologisch. De zwammen groeien bijvoorbeeld op een voedingsbodem van houtsnippers. Deze snippers zijn de restanten van het beukenhout afkomstig uit de meubelindustrie waarmee Paddestoelenrijk samenwerkt.

Werken aan teamvorming

Paddestoelenrijk heeft zes mensen in dienst en er zijn drie locaties waar de paddestoelen verzorgd, geoogst, gesorteerd en verpakt worden. Omdat de paddestoelen niet allemaal tegelijk groeien en dus geoogst worden, is continue aansturing van de medewerkers nodig. Dit zijn veelal jongeren tot ongeveer 25 jaar. Geert-Peter de Rijk vertelt: “Vergeleken met een aantal jaren geleden zie je dat de arbeidsethos wat veranderd is. Medewerkers maken andere keuzes en de communicatie verloopt bijna allemaal digitaal. Gelukkig zijn er ook medewerkers die het werk wat meer zien. Zo iemand denkt dan meer met me mee en fungeert als voortrekker richting de ploeg. Maar het is moeilijk om er echt een team van te maken. Toen ik tijdens de coronacrisis hoorde van coaching dacht ik gelijk: dit is een goed moment om dat op te pakken. Laten we eens iets anders doen om aan teamvorming te werken. Ik heb contact gezocht met Corry Verhoeven van ABAB.”

Inzicht via persoonlijkheidsprofielenCorry is HX-adviseur en maakt gebruik van persoonlijkheidsanalyses. Zij stelde voor om alle medewerkers van Paddestoelenrijk een vragenlijst te laten invullen om zo inzicht te krijgen in hun persoonlijkheidsprofielen. Zo’n profiel geeft een beeld van iemands voorkeursstijlen, sterke kanten en valkuilen, manier van communiceren en groeimogelijkheden. Geert-Peter: “Het is erg leerzaam om deze informatie van elkaar te hebben. Je herkent waarom iemand doet wat hij doet en zegt wat hij zegt. Het hele team heeft de test gedaan. Het was best moeilijk en voor de medewerkers confronterend om de resultaten over zichzelf op papier te zien. Corry heeft ons goed begeleid. Het is nu aan mij om met de mensen in gesprek te gaan. Als groep en individueel. Ik wil heel graag met elkaar werken aan betere teamvorming. Dat doe je niet in een paar uurtjes, het kost tijd en inzicht en je moet je kwetsbaar durven opstellen. Maar de eerste stap is gezet en van hieruit gaan we rustig verder.”

Bron: LTO Noord

Meer weten?

Wilt u meer weten over het afnemen van persoonlijkheidsanalyses? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over persoonlijkheidsanalyses? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan