In drie stappen uw afhankelijkheid als dga terugbrengen

13 juni 2018
Artikel

Een belangrijke risicofactor bij overnames is de vaak hoge mate van afhankelijkheid van de directeur-grootaandeelhouder (dga). Veel dga’s hebben dagelijks nog een zeer actieve rol bij operationele zaken in de onderneming en bij de omgang met belangrijke relaties. Bij het wegvallen van de dga komen de resultaten direct onder druk te staan. Een toekomstige investeerder/koper eist een hoger rendement vanwege het risico en kent dus een lagere waarde toe aan de onderneming. Dus maak uzelf overbodig.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Geschreven door:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Dga schudt hand van adviseur

Kies voor transparantie

Een heldere, transparante structuur vergroot het inzicht voor alle partijen. Dit beperkt zowel het risico voor de koper als de afhankelijkheid van u als verkopende partij. Begin hiermee al ver voor de uiteindelijke overdracht. Bouw een tussenlaag tussen u en de werkvloer door een of meer van uw huidige medewerkers meer (management)taken en bevoegdheden te geven.

Kennis overdragen

Zorg voor mensen in de organisatie die hetzelfde kunnen als u. Draag uw kennis, ervaring en contacten over aan het management of andere sleutelfiguren binnen de onderneming. Doe dit gefaseerd zodat dit de resultaten van het bedrijf niet in gevaar brengt. Dit kan door vanuit een coachende rol de sleutelfiguren in het bedrijf te laten groeien naar een meer verantwoordelijke positie. Of door het aantrekken van nieuwe werknemers die op termijn (een deel van) de taken van u over kunnen nemen.

Leg informatie vast

Zorg dat alle informatie binnen uw organisatie is vastgelegd in systemen. Dit geldt ook voor de informatie die alleen bij u bekend is. Denk hierbij niet alleen aan financiële informatie, maar ook aan intellectueel eigendom, productsamenstellingen, klantdata en personeelsgegevens. Zo waarborgt u de continuïteit.

Wilt u ondersteuning bij een bedrijfsovername? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan