Geld lenen van uw bv?

30 oktober 2018
Artikel

U wilt geld lenen van uw bv? Voor de financiering van niet-consumptieve goederen zoals de aankoop of verbouwing van een eigen woning, kan dit interessant zijn. Dit kan op twee manieren: in de hoedanigheid van medewerker of van directeur-grootaandeelhouder (dga). In beide gevallen gelden er bepaalde randvoorwaarden en zijn de fiscale gevolgen anders.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Contract voor het lenen van geld van uw bv

Personeelslening

Belangrijke voorwaarde voor een personeelslening is dat deze ook voor uw andere medewerkers mogelijk moet zijn. Een personeelslening kan rentevoordeel bieden wanneer u geen of minder rente betaalt over de lening aan uw bv dan bij een kredietverlener. Dit rentevoordeel vormt dan loon en is daarom belast met loon- en inkomstenbelasting. Het is echter mogelijk om het belaste rentevoordeel op te nemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR), tenzij u de personeelslening gebruikt voor uw eigen woning. 

Vanaf 2016 moet u het rentevoordeel van een lening voor uw eigen woning rekenen tot het belastbaar loon in box 1. Uw bv moet hierover als werkgever loonheffingen berekenen. Het belaste rentevoordeel mag u dus niet opnemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling, maar wel aftrekken op uw aangifte inkomstenbelasting als u aan de geldende voorwaarden voldoet. 

Tip 
Gebruikt u de personeelslening voor het kopen van een (elektrische) fiets of elektrische scooter, dan geldt een nihilwaardering en is het rentevoordeel dus onbelast bij de bv.

Lening als directeur-grootaandeelhouder

Als u leent van uw bv als directeur-grootaandeelhouder, dan moet de lening voldoen aan zakelijke voorwaarden.

Dat betekent dat u:

  • de afspraken vastlegt in een leningsovereenkomst;
  • zekerheden stelt;
  • een zakelijke rente afspreekt;
  • voldoet aan de aflossingsverplichtingen.

De lening valt in dat geval in box 1 of in box 3 afhankelijk van de besteding van het geleende bedrag. Een lening van uw bv die u gebruikt voor de aankoop of verbouwing van uw woning valt bijvoorbeeld in box 1. De ontvangen rente is belastbaar bij de bv.

Tip 
Via een dividenduitkering van uw bv kunt u de betaalde en afgetrokken hypotheekrente grotendeels weer terugontvangen.

Let op! 
Lenen van uw bv voor de aanschaf van consumptieve goederen zoals een auto of belegging, is meestal niet raadzaam. In dat geval is de ontvangen rente bij de bv belastbaar en niet aftrekbaar voor u als dga/medewerker omdat de lening in box 3 valt. De schuld kan er wél voor zorgen dat u geen of minder belastingheffing in box 3 betaalt. 

Geld lenen van uw bv? Laat u adviseren

Overweegt u om voor privédoeleinden te lenen van uw bv en twijfelt u over de juiste vorm of de zakelijke voorwaarden? Onze adviseurs bekijken graag wat in uw specifieke situatie de beste oplossing is. 

Meer weten?

Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over geld lenen van uw bv? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Download het whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling

Fiscale gevolgen en aanpassingen in uw administratie
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan