'Een gesprekspartner is fijn. Zeker als het wat minder gaat'

6 december 2016
Referentie

Flores in Terra is een kwekerij en groothandel in mediterrane planten en exoten. Vanuit zijn bedrijf in Melderslo kweekt en verhandelt eigenaar Albrecht Brands zijn producten voor klanten door heel Europa. In totaal is zijn kwekerij 2 hectare groot en heeft hij 4 vaste medewerkers en 12 parttimers in dienst. Tot de klantenkring behoren tuincentra, exporteurs en grote organisaties, zoals Center Parcs.

In gesprek met:
Albrecht Brands, Flores in Terra
Albrecht Brands, Flores in Terra, op zijn tuinbouwbedrijf

Bedrijfsovername

In 2005 nam Albrecht de kwekerij over van zijn toenmalige werkgever. “Ik was op dat moment 10 jaar werkzaam bij Klerx Exoten en de eigenaar wilde ermee stoppen. Ik heb toen de kans gegrepen om de onderneming over te nemen”, zegt Albrecht. In de jaren die volgden verhuisde hij de kwekerij, breidde hij het van 0,8 hectare uit naar 2 hectare en wijzigde hij de naam in Flores in Terra. 

Toen Albrecht bezig was met de overname van Klerx Kuipplanten, is hij na een advies van zijn bank in contact gekomen met ABAB Accountants en Adviseurs. “Mijn adviseur bij de bank roemde de kennis van ABAB in de tuinbouwsector. Voor mij was ABAB daardoor een logische keuze en hier heb ik nog geen moment spijt van gehad.”

“ABAB ondersteunde mij bij de bedrijfsovername en zorgde ervoor dat alles op de juiste manier is vastgelegd. Toen de overname rond was, zijn we blijven samenwerken. Inmiddels besteed ik alle financiële en fiscale zaken uit aan ABAB. Ook verzorgt ABAB mijn loonadministratie en hebben ze me begeleid bij het opstellen van mijn testament. Zelf weet ik totaal niets van wet- en regelgeving. ABAB neemt alles uit handen, zodat ik er niet meer naar om hoef te kijken. Voor mij als drukke ondernemer is dat erg prettig.”

Goed contact

De relatiemanager van het tuinbouwteam is mijn vaste aanspreekpunt. "Hij vormt de schakel tussen mij en de specialisten. Hij loopt regelmatig bij mij binnen en denkt met me mee. Of het nu om fiscale of juridische vragen gaat of problemen met een buitenlandse leverancier. Ook houdt hij me op de hoogte van de relevante ontwikkelingen binnen onze branche. Omdat ik hier zelf vaak onvoldoende tijd voor heb, is dat een prettige meerwaarde.”

“Zowel met mijn relatiemanager als met de specialisten van ABAB heb ik erg goed contact. De lijnen bij ABAB zijn erg kort, waardoor zaken snel worden geregeld en hier duidelijk over wordt gecommuniceerd. Als ik een specifieke vraag bespreek waarvoor een specialist ingeschakeld moet worden, word ik direct gebeld voor het plannen van een afspraak.”

Bij voor- en tegenspoed

In de tuinbouw ging het een aantal jaren iets minder goed. Ook Flores in Terra kende een mindere periode. “Na de opstart en een voor mij nieuwe fase als ondernemer, ging het mij de eerste jaren voor de wind. Ondanks de crisis kon ik investeren en groeien. Daarna volgde echter een wat mindere periode. De omzet daalde en het bedrijfsresultaat verminderde.”

In die tijd had Albrecht veel contact met Frans van Wanrooij, bedrijfsadviseur tuinbouw bij ABAB. Frans begeleidde bij het aanvragen van een tijdelijk krediet. “Het is fijn om een gesprekspartner te hebben, waarmee je kunt brainstormen en die de branche door en door kent. We hadden een klik en daardoor verliep het contact erg prettig. Ik ontving van ABAB waardevolle adviezen om het gesprek met de bank aan te gaan. In betere tijden zijn dit soort gesprekken niet moeilijk, maar als het wat minder gaat, is het toch anders. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft ABAB mij geholpen om mijn bedrijfsresultaat te verbeteren.” 

Toekomst positief

“Inmiddels zitten we bedrijfsmatig op de goede weg en kijk ik met een positief gevoel naar de toekomst. Daarnaast wil ik in de komende jaren met ABAB inventariseren of ik het bedrijf op termijn aan mijn zoon kan overdragen. Het is dan ook mijn intentie om de prettige samenwerking met ABAB nog geruime tijd voort te zetten.”

Wilt u meer weten over het verbeteren van bedrijfsresultaat? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan