TSE-subsidie voor milieu- of haalbaarheidsstudie in de maakindustrie

17 april 2024
Artikel

Heeft u als ondernemer in de industrie plannen om een al uitontwikkelde technologie te testen of demonstreren? En wilt u weten of dit haalbaar is? Of bent u benieuwd welke milieu-investering u nodig heeft? Op 1 mei gaat de subsidieregeling TSE Industrie Studies weer open.

Portretfoto van Joost Simkens
Neem contact op met:
Joost Simkens Senior consultant innovatie Epiic
Robotarmen in fabriek

Subsidie TSE Industrie Studies

TSE Industrie Studies is een subsidieregeling gericht op ondernemers die met innovatieve technologie en tegen lage kosten de CO2-uitstoot in de industrie willen verminderen. Binnen de maakindustrie zijn dit typisch ondernemingen die tastbare goederen of machines produceren, grondstoffen verwerken en met mechanisering en automatisering werken. 

Welke projecten komen in aanmerking voor subsidie? 

De drie typen projecten die in aanmerking komen voor TSE zijn haalbaarheidsstudies, milieustudies en vergelijkbare studies. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende onderwerpen: 

  • studies naar procesefficiëntie;
  • studies naar circulair gebruik van grondstoffen en materialen. Denk aan recycling van afval en hergebruik of vervanging van fossiele grondstoffen door biogrondstoffen;
  • studies naar afvang, gebruik en opslag van CO2;
  • studies naar elektrificatie.

TSE past goed bij de ambities van Nederland om bij te dragen aan de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

Wat is de hoogte van de subsidie TSE?

TSE Industrie Studies is bedoeld voor deskonderzoek en het op pilotschaal testen van innovaties. U kunt tot 70% subsidie ontvangen op de subsidiabele activiteiten die u uitvoert binnen het project. Per project ontvangt u maximaal € 4 miljoen steun. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de TSE-subsidie? De experts van Epiic (dochteronderneming van ABAB) adviseren u graag. Neem contact op met Joost Simkens, consultant innovatie bij Epiic, via telefoonnummer 06-51498348 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u meer weten over de TSE subsidie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan