IMKE: nieuwe investeringssubsidie voor maakindustrie

Bent u actief in de maakindustrie en wilt u bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale economie? Er komt een nieuwe investeringssubsidie aan: IMKE. Doel? Het stimuleren van investeringen in productielijnen voor het produceren van (essentiële onderdelen van) elektrolysers, batterijen en zonnepanelen. 

Portretfoto van Joost Simkens
Neem contact op met:
Joost Simkens Senior consultant innovatie Epiic
klimaatneutrale economie

IMKE subsidie

Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een nieuwe investeringssubsidie die de maakindustrie een forse impuls moet geven richting een klimaatneutrale economie. Deze Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE) wordt medio 2024 verwacht. Het doel is om nieuwe maakcapaciteit te creëren op het gebied van batterijtechnologie, elektrolysetechnologie en PV technologie. Als u nieuwe machines ontwikkelt of aanschaft die bijdragen aan deze transitie, kunt u vanaf de tweede helft van 2024 een financiële bijdrage verwachten. 

Voorbeelden investeringen IMKE

  • U investeert in het opzetten van een productielijn van lithium-ion-, natrium-ion-, redox-flow- of solid-statebatterijen. Ook investeringen in essentiële onderdelen voor deze batterijen, zoals anodes, coatings, elektrolytmaterialen of kathodes komen in aanmerking voor subsidie. 
  • U investeert in het opzetten van een lijn voor de productie of terugwinning van kritieke grondstoffen die nodig zijn voor het vervaardigen van batterijen.
  • U investeert in de productie van essentiële onderdelen voor elektrolyse-installaties, zoals anodes, bipolaire platen, diafragma’s, drukregulatoren, kathodes, waterstofopslag , waterstofcompressors, waterstofdetectie- of waterstofzuiveringssystemen.
  • U investeert in de productie van gebouwgeïntegreerde of voertuiggeïntegreerde zonnepanelen op basis van hetrojunction- of perovskiettechnologie. Ook investeringen  in de productie van circulaire, lichtgewicht, flexibele of PFAS-vrije zonnepanelen of essentiële onderdelen hiervoor komen in aanmerking voor subsidie.

Hoogte subsidie

Via de IMKE ontvangt u 15% tot 40% subsidie op uw investering en de investeringskosten. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over deze investeringssteun? De experts van Epiic (dochteronderneming van ABAB) adviseren u graag over de mogelijkheden van de IMKE of eventuele andere subsidies. Neem contact op met Joost Simkens, consultant innovatie bij Epiic, via telefoonnummer 06-51498348 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u meer weten over de IMKE? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan