Belastingdienst gaat meer toezicht houden op digitale platforms

31 juli 2023
Artikel

Exploiteert u een online platform waarop anderen producten of diensten aanbieden? Of maakt u gebruik van zo’n platform om uw producten of diensten aan te bieden? Dan krijgt u mogelijk te maken met nieuwe informatieverplichtingen.

Portretfoto van Mike Los
Neem contact op met:
Mike Los Manager Belastingadvies en Estate Planning
online verkopen

De Belastingdienst kan over diverse zaken informatie opvragen bij bedrijven en bij andere EU-landen. Denk bijvoorbeeld aan informatie over spaarrekeningen, inkomen en onroerend goed. Deze gegevensuitwisseling is deels geregeld in de Europese ‘Directive on Administrative Cooperation’ (DAC).

Verplicht informatie aanleveren

Door de implementatie van onderdeel 7 van de DAC - de zogenaamde DAC7 - in de Nederlandse wetgeving, zijn digitale platforms vanaf 1 januari 2023 verplicht om jaarlijks informatie aan te leveren aan de Belastingdienst over de transacties die anderen via hun platform hebben gedaan. Een platformexploitant hoeft maar in één EU-land gegevens aan te leveren. Een exploitant die niet in een ander EU-land rapporteert, moet dus in Nederland aan zijn rapportageverplichtingen voldoen. De verplichte informatie over de transacties in 2023, moet u uiterlijk eind januari 2024 aanleveren bij de Belastingdienst.

Gegevensuitwisseling

Het gaat hierbij om informatie over de verkopers of verhuurders die via dat platform inkomsten verwerven. De Nederlandse Belastingdienst gaat deze gegevens ook automatisch uitwisselen met andere EU-landen.

Digitale platforms worden verplicht om informatie te delen over personen die via hun platform de volgende activiteiten verrichten:

  • de verhuur van een onroerende zaak;
  • de verkoop van goederen;
  • persoonlijke diensten;
  • de verhuur van transportmiddelen.

De platforms moeten de gegevens die zij aan de Belastingdienst doorgeven ook verstrekken aan de aanbieders die hun platform gebruiken, zodat zij weten welke informatie aan de Belastingdienst is doorgegeven.

Uitzondering

Verhuurt u uw woning via Airbnb? Dan zal Airbnb hierover gegevens moeten verstrekken aan de Belastingdienst. Hetzelfde geldt voor eventuele ‘persoonlijke diensten’ zoals het aanbieden van bijvoorbeeld schilderdiensten op een digitaal platform. Verkoopt u spullen op Marktplaats? Dan valt u in principe ook onder deze wetgeving. Er geldt echter een uitzondering voor kleine verkopers. Dit zijn verkopers van goederen die minder dan dertig transacties per jaar verrichten en hiervoor maximaal € 2.000 per jaar ontvangen. Van deze personen hoeft het digitale platform geen gegevens te delen.

Omdat de online platforms informatie moeten verstrekken aan de Belastingdienst, moeten zij over deze informatie kunnen beschikken. Daarom zullen de platforms de benodigde gegevens opvragen bij de aanbieders die hun platform gebruiken. Indirect krijgt u dus ook als aanbieder op een online platform te maken met deze nieuwe informatieverplichtingen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u zelf een digitaal platform en wilt u weten wat deze wet voor u betekent? Of maakt u gebruik van digitale platformen voor uw verkopen of diensten en vraagt u zich af of u deze inkomsten wel op de juiste manier verwerkt in uw aangifte? Neem contact op met Mike Los, manager Belastingadvies, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mike
Portretfoto van Mike Los
Manager Belastingadvies en Estate Planning
Bel
040-2942635
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan