‘Handig, alle gegevens in een dataroom’

7 maart 2020
Referentie

Sabo Boxtel is in Nederland de grootste speler op het gebied van inductieharden en bewerken van metaal. Directeur Johan van Beek nam het bedrijf in 1995 over en zwaait eind 2017 af. Maar niet voordat hij samen met ABAB Accountants en Adviseurs de overdracht goed heeft geregeld. “Ik heb dit 22 jaar gedaan, het is toch een beetje mijn kindje.”
 

In gesprek met:
Johan van Beek, Sabo Boxtel
Johan van Beek

Johan van Beek spreekt nog vol enthousiasme over het bedrijf dat hij eind van het jaar definitief gaat verlaten. Bijvoorbeeld over het onderdeel dat zijn bedrijf levert aan Porsche. “Ze zochten een bepaald veiligheidsonderdeel voor de stoelen. Dat mag natuurlijk niet breken en ook niet te veel buigen. Daar ontwikkelden we zelf een machine voor en nu maken we dat voor hen. Door een speciale oppervlaktebehandeling maken we metaal nog slijtvaster en harder. ”

Toch besloot de ondernemer een tijdje geleden zijn opties voor de voortzetting van zijn bedrijf, met veertien personeelsleden, onder de loep te nemen. “Op een gegeven moment gaan je kinderen hun eigen weg en dat moet ook. Dit is mijn passie, niet die van hen. Maar het bedrijf moet wel verder, dus bekijk je de opties: een directeur erop zetten of het bedrijf verkopen. Ik ben ervan overtuigd dat verkopen de beste optie voor het bedrijf was. Maar of je er goed aan hebt gedaan, weet je pas achteraf.”

Actuele cijfers

Van Beek is al sinds 2010 tevreden klant bij ABAB, onder meer voor het verzorgen van de financiële en fiscale cijfers. Het bedrijf verzorgt zelf de inboekwerkzaamheden. Vervolgens voert de assistent-accountant van ABAB de nodige controlewerkzaamheden uit. Aansluitend vind de samenstelling van de jaarrekening plaats. De cijfers worden door accountant Robert Fabrie en relatiemanager Loek van Sluisveld met Johan van Beek besproken en vertaald naar praktische adviezen. Ook de loonadministratie besteedde de ondernemer uit aan ABAB. Als hij behoefte heeft aan juridisch advies ‘gelukkig niet te vaak’,  schakelt Van Beek ABAB Legal in.

Dataroom voor gegevensuitwisseling

Voor het bedrijf de verkoop in kon, moest het eerst verkoopklaar worden gemaakt. Van Beek: “De structuur van de bv moet goed zijn. En de administratie moet 100% kloppen. Je wil immers niet dat er achteraf lijken uit de kast komen. En uiteindelijk wilde ik, zoals ieder ander, ook niet onnodig veel belasting betalen. Van Beek vervolgt: "Een bedrijfsverkoop veroorzaakt een hoop papierwerk en dat heeft ABAB super verwerkt. Er werd een dataroom aangemaakt, waarin alle gegevens terug te vinden zijn. Daar konden dus alle betrokkenen, voor zover gemachtigd,  informatie uit halen. Heel handig, dat zou je zelf toch niet bedenken.”

Na overdracht nog steeds klant

Een half jaar na het besluit om Sabo Boxtel te willen verkopen, meldde zich een koper. Een maand later lag er een voorlopig koopcontract. Dit jaar werkt Van Beek zijn opvolger nog in, daarna blijft hij bij het bedrijf betrokken, al zal dat wel minder worden. Het pand blijft van hem en ABAB zorgde uiteraard voor een goede huurovereenkomst. “Na de overname laat ik mijn eigen administratie ook nog door ABAB doen. Daarbij laat ik mij graag adviseren over wat ik het best kan doen met de opbrengst van de verkoop. Sabo blijft ook klant bij ABAB. Dat heb ik geregeld, omdat ik altijd erg tevreden ben geweest. Het grote voordeel van ABAB: Als je een vraag stelt, krijg je niet meteen een rekening. Dat praat toch wat makkelijker. Alle mensen van ABAB met wie ik te maken heb gehad, zijn gewone mensen, waar je normaal mee kunt praten, in begrijpelijke taal. Dat is fijn.”

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan