De aanvullende btw-margeregeling vervalt per 2025: dit zijn de gevolgen

9 augustus 2023
Artikel

Op 1 januari 2025 past de Nederlandse overheid de Wet op de omzetbelasting aan om te voldoen aan de vereisten van de btw-richtlijn. Deze aanpassingen hebben gevolgen voor de aanvullende margeregeling voor antiek, kunst- en verzamelvoorwerpen. De wijzigingen op een rij.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
Schilderijen verkopen

De btw-margeregeling: hoe zit het nu?

De margeregeling is een speciale regeling voor ondernemers die handelen in gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten. Handelt u in dit soort goederen? Dan kan het zijn dat u de margeregeling mag toepassen. De margeregeling geldt voor de zojuist genoemde goederen als u deze heeft ingekocht zonder btw van een niet-aftrekgerechtigde (vaak een particulier). Bij de wederverkoop van deze goederen wordt de totale verkoopprijs inclusief de eerdere niet-aftrekbare btw belast, volgens de ‘normale’ btw-regels. De margeregeling voorkomt dat er btw wordt berekend over de volledige verkoopprijs en de btw die door de niet-aftrekgerechtigde niet in aftrek is gebracht. Deze margeregeling blijft ongewijzigd.

De aanvullende btw-margeregeling voor kunst, antiek of verzamelobjecten: dit gaat er veranderen

De margeregeling geldt onder voorwaarden óók voor kunst, antiek of verzamelobjecten die u zonder btw heeft ingekocht in de volgende situaties:

  • U voert antiek, kunst of verzamelvoorwerpen tegen een verlaagd tarief in.
  • U krijgt antiek, kunst of verzamelvoorwerpen geleverd via het verlaagde tarief. Het object krijgt u van de maker óf zijn dienstgerechtigde óf van een ondernemer die geen wederverkoper is.

In dergelijke gevallen kunt u, als wederverkoper, een verzoek indienen om de aanvullende margeregeling toe te passen. In deze gevallen berekent u de btw dan niet over uw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en inkoopprijs (de winstmarge). Wordt de (aanvullende) margeregeling toegepast, dan kan de koper de inkoop btw niet in aftrek brengen. Ook niet wanneer de koper een aftrekgerechtigde ondernemer is.

De toepassing van de aanvullende margeregeling voor kunst, antiek of verzamelobjecten leidt tot concurrentieverstoringen in Europese lidstaten. Het werd voor wederverkopers aantrekkelijk om zich te vestigen in Europese lidstaten met lagere belastingtarieven voor de inkoop en doorverkoop van deze goederen. Om deze concurrentieverstoringen aan te pakken, worden de regels voor de aanvullende margeregeling vanaf 1 januari 2025 gewijzigd door de Nederlandse overheid.

Wijziging aanvullende margeregeling

Wat gaat er veranderen? De Nederlandse overheid implementeert de btw-tarievenrichtlijn waarmee de reikwijdte van de aanvullende margeregeling wordt aangepast. De implementatie van de btw-tarievenrichtlijn verbiedt het gebruik van de aanvullende margeregeling voor wederverkopers die antiek, kunst- of verzamelvoorwerpen tegen een verlaagd tarief hebben verkregen, ingevoerd of intracommunautair verworven.

Vanaf 1 januari 2025  vervalt de aanvullende margeregeling. Let goed op, want het kan voorkomen dat u de kunstvoorwerpen heeft aangeschaft onder de aanvullende margeregeling zónder btw-aftrek voor deze levering. Hierdoor is het mogelijk dat u de voorwerpen niet vóór de inwerkingtreding van de btw-tarievenrichtlijn heeft doorverkocht. In deze situatie heeft u de mogelijkheid om uw recht op btw-aftrek te benutten in het eerste belastingtijdvak van 2025.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de btw-regels en de margeregeling? Neem contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail

Wilt u meer weten over internationale btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu