Wat betekent de fiets van de zaak voor de reiskostenvergoeding?

14 april 2022
Artikel

U wilt zich in deze krappe arbeidsmarkt profileren als aantrekkelijk werkgever. De (elektrische) fiets van de zaak biedt hier een mogelijkheid voor. Waar moet u rekening mee houden als de werknemer deze fiets gebruikt voor woon-werkverkeer?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Fiets van de zaak

Loonvoordeel fiets

Als een werknemer een fiets van de zaak ter beschikking krijgt gesteld voor woon-werkverkeer, wordt het privévoordeel dat daarmee samenhangt, gezien als loon. De werknemer krijgt dan te maken met een bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij zijn salaris. Het is daarbij niet relevant of de fiets ook daadwerkelijk voor privédoeleinden wordt gebruikt. Een fiets van de zaak is ook mogelijk in combinatie met een auto van de zaak.

Reiskostenvergoeding

U kunt geen onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken als de werknemer de ter beschikking gestelde fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. Meestal leidt dit tot het vervallen van de reiskostenvergoeding. Dat kan de werknemer veel geld kosten.

Wel kunt u € 0,19 per kilometer onbelast vergoeden op de dagen dat de fiets niet wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer, bijvoorbeeld als de werknemer die dag met zijn eigen auto naar kantoor komt. Het moet echter wel aantoonbaar zijn dat op die dagen geen gebruik is gemaakt van de fiets. Dat zal niet altijd eenvoudig zijn en het is daarom raadzaam om het risico op naheffingen hiervoor bij de werknemer neer te leggen.

Fiets vergoeden of verstrekken

Uiteraard kunt u de reiskostenvergoeding wel onbelast blijven betalen als u een fiets vergoedt of verstrekt aan uw werknemer. In dat geval is er geen sprake van een fiets van de zaak, omdat uw werknemer eigenaar wordt van de fiets. Om te voorkomen dat uw kosten stijgen, kan de werknemer hiervoor brutoloon inleveren. Wel moet u zorgen dat u hiervoor voldoende ruimte heeft in uw werkkostenregeling.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiets van de zaak? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail. Wij helpen graag met het opstellen van een goede regeling.

Wilt u meer weten over de fiets van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan