Wat betekent een fiets van de zaak voor uw btw-aftrek?

6 maart 2022
Artikel

Met de fiscale regeling voor een fiets van de zaak kunt u uw werknemer op een makkelijke en prettige manier belonen. U kunt bijvoorbeeld een fiets kopen of leasen en vervolgens ter beschikking stellen aan uw medewerker. U betaalt daarbij btw. Maar mag u deze ‘zomaar’ volledig aftrekken? Nee, niet zomaar. De btw-aftrek is beperkt en aan spelregels gebonden. Waar moet u op letten?

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Man op een fiets fietst over een brug

Wat zijn de spelregels bij het verstrekken van een fiets van de zaak?

Wanneer u voor het woon-werkverkeer aan uw medewerkers een fiets verstrekt (de medewerker wordt eigenaar) of ter beschikking stelt (koop of lease), dan mag u de btw volledig aftrekken. De voorwaarde is dat u met uw onderneming alleen maar btw-belaste, dus niet van btw vrijgestelde, activiteiten verricht. 

Daarnaast is het van belang dat:

  • De aankoop of totale leaseprijs niet hoger is dan € 749 inclusief btw.
  • U in het kalenderjaar en twee voorafgaande kalenderjaren niet eerder een fiets aan de medewerker ter beschikking heeft gesteld.
  • U rekening houdt met andere (compensatie) vergoedingen die u geeft voor het woon-werkverkeer.

Als de fiets van uw medewerker duurder is dan € 749 dan mag u maximaal € 130 aan btw aftrekken. Het meerdere mag u dus niet aftrekken.

Uitzonderingen 

Uw situatie wordt complexer als u gebruikmaakt van een cafetariasysteem, uw medewerker een eigen bijdrage betaalt of wanneer uw medewerker vrije dagen inlevert. Wilt u weten hoe u moet handelen als u een kosten vergoeding betaalt of als uw werknemer de fiets voor privédoeleinden gebruikt? Neem contact met ons op

Meer weten?

Wij helpen u graag om de maximale aftrek van de btw te berekenen en daarbij slim gebruik te maken van de fietsregeling. Heeft u vragen of wilt u meer weten over de fiscale regeling voor een fiets van de zaak? Neem vrijblijvend contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur. U bereikt Jason via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan