Wat betekent een fiets van de zaak voor uw btw-aftrek?

6 maart 2020
Artikel

Met de nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak kunt u uw werknemer op een makkelijke en prettige manier belonen. U kunt bijvoorbeeld een fiets kopen of leasen en vervolgens ter beschikking stellen aan uw medewerker. U betaalt daarbij btw. Maar mag u deze ‘zomaar’ volledig aftrekken? Nee, niet zomaar. De btw-aftrek is beperkt en aan spelregels gebonden. Waar moet u op letten?

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Man op een fiets fietst over een brug

De spelregels fiets van de zaak

Wanneer u voor het woon-werkverkeer aan uw medewerkers een fiets verstrekt (de medewerker wordt eigenaar) of ter beschikking stelt (koop of lease), dan mag u de btw volledig aftrekken. De voorwaarde is dat u met uw onderneming alleen maar btw-belaste, dus niet van btw vrijgestelde, activiteiten verricht. 

Daarnaast is het van belang dat:

  • De aankoop of totale leaseprijs niet hoger is dan € 749 inclusief btw.
  • U in het kalenderjaar en twee voorafgaande kalenderjaren niet eerder een fiets aan de medewerker ter beschikking heeft gesteld.
  • U rekening houdt met andere (compensatie) vergoedingen die u geeft voor het woon-werkverkeer.

Als de fiets van uw medewerker duurder is dan € 749 dan mag u maximaal € 130 aan btw aftrekken. Het meerdere mag u dus niet aftrekken.

Uitzonderingen 

Uw situatie wordt complexer als u gebruikmaakt van een cafetariasysteem, uw medewerker een eigen bijdrage betaalt of wanneer uw medewerker vrije dagen inlevert. Wilt u weten hoe u moet handelen als u een kosten vergoeding betaalt of als uw werknemer de fiets voor privédoeleinden gebruikt? Neem contact met ons op

Meer weten?

Wij helpen u graag om de maximale aftrek van de btw te berekenen en daarbij slim gebruik te maken van de fietsregeling. Heeft u vragen of wilt u meer weten over de fiscale regeling voor een fiets van de zaak? Neem vrijblijvend contact op met senior belastingadviseur Jason Vollering via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een mail. Of heeft u nog andere btw gerelateerde vragen dan kunt ook contact opnemen met onze belastingadviseurs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan