Verzuim verminderen: weet wat er speelt bij uw werknemers

28 februari 2019
Blog

Nederland vergrijst. We moeten allemaal langer doorwerken. Werknemers krijgen te maken met hogere taakeisen en ervaren minder autonomie. Deze combinatie kan de kans op werkstress verhogen. Ook de werkgerelateerde psychische en burn-outklachten nemen volgens de Arbobalans 2018 toe. Verzuim is nu al een grote kostenpost voor werkgevers en dat zal in de toekomst niet minder worden. Tenzij u er zelf wat aan doet.

Portretfoto van Xandra Ramaekers
Geschreven door:
Xandra Ramaekers Senior adviseur personeelsmanagement
Twee adviseurs in gesprek over verzuim

In gesprek met uw medewerkers

Werkgevers hebben dan wel een Arbodienst die de wet op de punten volgt, maar die voert vaak niet de gesprekken met uw werknemers. Terwijl het voor u als werkgever zo belangrijk is om in gesprek te blijven met uw zieke medewerker. Als u dit namelijk op een goede manier doet, kunt u de duur van het ziekteverzuim verkorten. Dit geldt overigens niet alleen voor uw zieke medewerkers. Het is sowieso belangrijk om vinger aan de pols te houden bij uw werknemers. Wat speelt er bij uw medewerker op verschillende fronten? Hoe gaat het met zijn ontwikkeling? Wat vindt hij van de werk-privébalans? Is zijn werk nog uitdagend genoeg? Door dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken, ontstaat er een andere cultuur binnen het bedrijf. Op deze manier kunt u werken aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerker, vroegtijdig problemen signaleren en verzuim op de lange termijn voorkomen. 

Vreemde ogen dwingen

Het begeleiden van een zieke medewerker is voor veel werkgevers niet eenvoudig. Ze missen handvaten en de durf om de gesprekken te voeren. Ze hebben al een bepaalde band opgebouwd met de werknemer, wat het moeilijk maakt om objectief te blijven en bijvoorbeeld de boodschap te brengen dat ze (een deel van) hun werkzaamheden weer op moeten gaan pakken. Het is dan fijn om een externe partij aan tafel te hebben die wel volledig objectief kan blijven en kritisch kan zijn op de inspanningen van beide partijen op het gebied van de re-integratie. Vreemde ogen dwingen. 
Het voeren van gesprekken met uw zieke medewerker is onderdeel van de Wet verbetering poortwachter. Deze wet is ingesteld om het verzuim van langdurig zieke werknemers korter te maken. Voldoet u niet aan deze stappen, dan kunt u daar een loonsanctie voor krijgen.

Denken in oplossingen

Het terugdringen van verzuim vraagt ook wat van de creativiteit van de werkgever. Denk in oplossingen, niet in problemen. Wat voor passend werk kunt u aanbieden als de bedrijfsarts aangeeft dat de medewerker weer wat mag gaan doen? Een medewerker met een gebroken voet kunt u thuis op laten halen, zodat hij alsnog zijn administratieve werk kan doen. Geeft een kantoortuin een medewerker met psychische klachten te veel prikkels? Creëer dan een rustigere werkplek of verdeel zijn uren over meer dagen in de week. Laat iemand die moeite heeft met opstarten niet om 08.30 uur beginnen, maar wat later. Iemand die fysiek werk doet en herstellende is van een operatie, kan gerust wat dingen opruimen in het magazijn. Of laat hem meelopen met een collega om op die manier zijn werk weer op te bouwen. Doet iemand aan mantelzorg naast zijn gewone werk? Misschien is die persoon dan erg geholpen als hij tijdelijk twee uur eerder kan stoppen met zijn werk en die uren op een andere manier inhaalt. Zo kunt u overbelasting voorkomen en uiteindelijk ook langdurig verzuim. 

Oftewel, u als werkgever heeft de middelen in handen om het verzuim van uw medewerkers te voorkomen of te verkorten. U moet ze alleen wel goed inzetten. Wij helpen u daar graag bij!
 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Xandra
Portretfoto van Xandra Ramaekers
Senior adviseur personeelsmanagement
Bel
076-5438025
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan