Verzuim verminderen: weet wat er speelt bij uw werknemers

28 oktober 2023
Blog

Nederland vergrijst. We moeten allemaal langer doorwerken. Werknemers krijgen te maken met hogere taakeisen en ervaren minder autonomie. Deze combinatie kan de kans op werkstress verhogen. Verzuim is nu al een grote kostenpost voor werkgevers en dat zal in de toekomst niet minder worden. Tenzij u er zelf wat aan doet.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
Twee adviseurs in gesprek over verzuim

Verzuim verminderen: ga in gesprek met uw medewerker

Als werkgever is het ontzettend belangrijk om in gesprek te blijven met uw zieke medewerker. Als u dit namelijk op een goede manier doet, kunt u de duur van het ziekteverzuim verkorten. Dit geldt overigens niet alleen voor uw zieke medewerkers. Het is sowieso belangrijk om vinger aan de pols te houden bij uw werknemers. Wat speelt er bij uw medewerker op verschillende fronten? Hoe gaat het met zijn ontwikkeling? Wat vindt hij van de werk-privébalans? Is zijn werk nog uitdagend genoeg? Door dit soort onderwerpen te bespreken, ontstaat er een andere cultuur binnen uw bedrijf. Op deze manier kunt u werken aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerker, vroegtijdig problemen signaleren en verzuim op de lange termijn voorkomen. 

Objectieve partij

Het begeleiden van een zieke medewerker is voor veel werkgevers niet eenvoudig. Ze missen handvatten en de durf om de gesprekken te voeren. Ze hebben al een bepaalde band opgebouwd met de werknemer, wat het moeilijk maakt om objectief te blijven en bijvoorbeeld de boodschap te brengen dat ze (een deel van) hun werkzaamheden weer op moeten gaan pakken. Het is dan fijn om een externe partij aan tafel te hebben die objectief is en kritisch kan zijn op de inspanningen van beide partijen op het gebied van de re-integratie. 

Het voeren van gesprekken met uw zieke medewerker is onderdeel van de Wet verbetering poortwachter. Deze wet is ingesteld om het verzuim van langdurig zieke werknemers te verkorten. Voldoet u niet aan deze stappen, dan kunt u daar een loonsanctie voor krijgen.

Terugdringen van verzuim: denken in oplossingen

Het verminderen van verzuim vraagt ook wat van de creativiteit van de werkgever. Denk in oplossingen, niet in problemen. Wat voor passend werk kunt u aanbieden als de bedrijfsarts aangeeft dat de medewerker weer wat mag gaan doen? Een medewerker met een gebroken voet kan bijvoorbeeld thuis administratief werk doen. Geeft een kantoortuin een medewerker met psychische klachten te veel prikkels? Creëer een rustigere werkplek of verdeel zijn uren over meer dagen in de week. Heeft iemand moeite met opstarten in de ochtend? Laat hem niet om 08.30 uur beginnen, maar wat later. En verleent een medewerker mantelzorg naast zijn werk? Misschien helpt het als hij zijn werk op een andere manier kan indelen. Zo kunt u overbelasting voorkomen en uiteindelijk ook langdurig verzuim. 

Als werkgever heeft u de middelen in handen om het verzuim van uw medewerkers te voorkomen of verkorten. U moet ze alleen wel goed inzetten. Wij helpen u daar graag bij.

Meer weten over het verminderen van verzuim? 

Wilt u meer weten over het terugdringen van ziekteverzuim? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over het verminderen van verzuim? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Icoon quickscan personeelsbeleid

Quickscan Personeelsbeleid

Beter inzicht in uw personeelsbeleid
Quickscan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan