Ondernemer, zorg voor uw personeel!

24 augustus 2022
Artikel

Veel ondernemers starten uit passie. En met een aantal even gepassioneerde collega’s werkt dat de eerste jaren vaak goed. Maar dan komt de klad erin. Er ontstaat onvrede op de werkvloer, de eerste medewerkers vertrekken. De oorzaak is vaak onvoldoende aandacht voor uw personeel. Vier tips.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
koffie drinken kantoor

Keihard werken, grote stappenHet begint vaak bij enthousiasme over een product of dienst. Als ondernemer ziet u een gat in de markt en gaat u van start. De eerste tijd vanaf de zolderkamer. Veel ruimte heeft u tenslotte niet nodig. En ook geld ontbreekt vaak in de opstartfase. Na verloop van tijd gaat het balletje rollen. U krijgt steeds meer klanten en uw omzet stijgt. U verhuist naar een groter pand, gaat medewerkers aannemen. U bent in business! Veel ondernemers kijken met weemoed terug op die eerste periode. Een tijd van gezamenlijk keihard werken, maar ook grote stappen zetten. Tot het ineens allemaal lastiger wordt …

Aandacht personeelsbeleidIn de eerste jaren laat een ondernemer zich vaak leiden door de waan van de dag. Vanaf het moment dat uw bedrijf harder gaat groeien, volstaat dat echter niet meer. Medewerkers van het eerste uur beginnen te morren. Ze begrijpen niet meer wat uw strategie is en willen graag meer verantwoordelijkheid. Ook vinden ze dat ze recht hebben op meer salaris. Het gaat tenslotte toch heel goed? U snapt maar niet waar die onvrede vandaan komt. Waar is de saamhorigheid uit de beginjaren gebleven? De crux zit hem in de aandacht voor uw personeelsbeleid. Vaak is hier in de opstartfase nauwelijks aandacht voor. Veel ondernemers doen HR er een beetje bij, zonder dat zij de kennis daarvoor hebben. En dat volstaat niet meer als uw bedrijf een zekere schaalgrootte krijgt. Vier aandachtspunten.

1. Deel uw visie

Wat ooit startte als een gat in de markt vraagt na die eerste succesvolle jaren om een duidelijke toekomststrategie. En het is belangrijk die strategie te delen met uw medewerkers. Wat zijn uw plannen voor de toekomst? Welke stappen wilt u zowel op de korte als lange termijn zetten? En welke rol spelen uw medewerkers daarin? Zorg dat uw werknemers zich betrokken voelen bij de koers die u voor ogen heeft en laat ze meedenken.

2. Leer loslaten

In de eerste jaren van uw bedrijf bent u vaak bij élke beslissing betrokken. En beslist u een keer niet zelf, dan bent u in ieder geval op de hoogte dát het besluit genomen wordt. Het team is klein, u ziet en hoort alles. Na verloop van tijd wordt het steeds lastiger overzicht te houden en moet u gaan loslaten. In het begin is dat vaak ingewikkeld, maar het biedt ook kansen. Want medewerkers hebben behoefte aan verantwoordelijkheid. En die kunt u ze nu geven.

3. Investeer in ontwikkeling personeel

Voor veel ondernemers is het een shock. Die allereerste medewerker die zijn ontslag indient. Toch is het verklaarbaar. Want in veel gevallen is de relatie met zo’n werknemer gebaseerd op vriendschap en vertrouwen. Terwijl het zo belangrijk is om aan serieuze werkrelatie te bouwen. Plan daarom met regelmaat koffiemomenten in om met uw werknemer te bespreken wat hem bezighoudt. Houd daarnaast een aantal ontwikkelgesprekken waarin de medewerker centraal staat. Zo biedt u perspectief en uitdaging.

4. Zorg voor een sparringpartner

Varen de meeste ondernemers de eerste jaren blind op hun eigen ideeën, na verloop van tijd gaat dat vaak wringen. Er gaan zaken spelen waar u niet eerder mee te maken had, de uitdagingen nemen toe. Het is een fase waarin ondernemers zich vaak ‘eenzaam’ voelen. Een sparringpartner of coach biedt dan uitkomst. Dit kan iemand zijn uit de eigen organisatie, maar dat hoeft beslist niet. Ga op zoek naar kennis en ervaring. Bespreek uw gedachten, plannen en twijfels. Onderzoek wat wel en niet goed gaat en waarom. Als ondernemer bent u allereerst mens. En elk mens heeft behoefte aan iemand die hem met raad en daad bijstaat.

Meer weten?

Bent u op zoek naar een sparringpartner op het gebied van personeelsbeleid? Zoekt u advies over de ontwikkeling en inzetbaarheid van uw personeel?  Wilt u van gedachten wisselen over het binden en boeien van uw medewerkers? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over personeelsbeleid? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan