Verleggen van btw bij in- of uitlenen van personeel?

26 april 2017
Artikel

Veel ondernemers hebben te maken met het in- of uitlenen van personeel. Bijvoorbeeld in de bouwsector. Een belangrijke vraag is of de btw verlegd moet worden.  Als de btw-verleggingsregeling niet geldt, dan kan u als inlener aansprakelijk worden gesteld voor de btw- en loonbelastingschulden die uw uitlener van personeel verschuldigd is, maar niet aan de belastingdienst afdraagt. Ondernemers kunnen zich vrijwaren van deze aansprakelijkheid door de in rekening gebrachte btw te storten op een G-rekening.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Belastingadviseur
Documenten voor vastleggen van btw

Controleer facturen op toepassing verleggingsregeling: wel of geen aftrek?

Naast de aansprakelijkheid voor btw die de uitlener is verschuldigd, is het ook voor het recht op btw-aftrek van groot belang te weten of de btw-verleggingregeling moet worden toegepast. Bij verlegging van btw is het de inlener die de btw moet voldoen.

Beschikt u bijvoorbeeld over een factuur waarop ten onrechte btw is vermeld, terwijl de btw verlegd had moeten worden? De btw is dan niet aftrekbaar. Bij controle zal de Belastingdienst de btw mogelijk naheffen en een boete opleggen. Een inkoopfactuur waarop ten onrechte btw is vermeld, is dus feitelijk een kostenpost.

Ook blijkt uit rechtspraak dat het belangrijk is bij stortingen op een G-rekening duidelijk te benoemen waarvoor de betaling is bestemd.

Kortom, u moet scherp letten op een juiste toepassing van de btw-verleggingsregeling bij het in- of uitlenen van personeel. Voorkom het risico dat uw onderneming wordt geconfronteerd met btw-naheffingsaanslag(en) over één of meerdere jaren.

Wilt u meer weten over het vastleggen van btw bij in- of uitlenen van personeel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan