Verleggen van btw bij in- of uitlenen van personeel?

6 maart 2023
Artikel

Veel ondernemers hebben te maken met het in- of uitlenen van personeel. Bijvoorbeeld in de bouwsector. Stel uzelf dan de vraag: ‘Moet ik een factuur sturen met btw of de btw verleggen?’

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Documenten voor vastleggen van btw

Personeel uitlenen

Leent u personeel uit? Dan moet u weten of u de verschuldigde btw moet verleggen naar uw inlener. Is uw personeel werkzaam bij de uitvoering van werkzaamheden aan onroerende zaken of schepen en staan zij ‘onder leiding en toezicht’ van de inlenende partij? Dan is de kans groot dat u de btw moet verleggen. Niet u als uitlener, maar de inlener moet de betalen btw op de (btw-)aangifte verwerken. Bestaat er recht op btw-aftrek? Dan kan de verlegde btw weer worden afgetrokken. Per saldo betaalt u dan geen btw. Op uw eigen btw-aangifte (rubriek 2a) geeft u aan wat de naar u verlegde omzet is.

Personeel inlenen en aansprakelijkheid

Geldt de verleggingsregeling niet? Bijvoorbeeld omdat u als uitlener volgens de regels degene bent die de btw moet factureren en afdragen? En draagt u de btw (en loonbelasting) niet af aan de Belastingdienst? Dan kan de inlener aansprakelijk worden gesteld voor de btw- en loonbelastingschulden die uw uitlener van personeel verschuldigd is, maar niet aan de Belastingdienst afdraagt. Ondernemers (inleners) kunnen zich vrijwaren van deze aansprakelijkheid door de in rekening gebrachte btw te storten op een G-rekening

Controleer facturen op toepassing verleggingsregeling: wel of geen aftrek?

Naast de aansprakelijkheid voor btw die de uitlener is verschuldigd, is het ook voor het recht op btw-aftrek van groot belang te weten of de btw-verleggingsregeling moet worden toegepast. Bij verlegging van btw bent u als inlener degene die de btw moet voldoen.

Heeft u bijvoorbeeld een inkoopfactuur ontvangen waarop ten onrechte btw is berekend, terwijl de btw naar u als inlener verlegd had moeten worden? De btw is dan niet aftrekbaar. Bij controle zal de Belastingdienst de btw mogelijk naheffen en een boete opleggen. U loopt dus een risico. Een inkoopfactuur waarop ten onrechte btw is vermeld, is dus voor u feitelijk een kostenpost. Vraag uw adviseur om uw facturen regelmatig te controleren op de vraag of u de verleggingsregeling structureel goed toepast. 

Ook blijkt uit rechtspraak dat het belangrijk is bij stortingen op een G-rekening duidelijk te benoemen waarvoor de betaling is bestemd.

Buitenlandse btw verleggen

Verlegt u buitenlandse btw? Bijvoorbeeld omdat uw medewerkers in een andere lidstaat worden tewerkgesteld en/of uw opdrachtgever gevestigd is in een andere EU-lidstaat? Dan is het van groot belang om extra nauwlettend te zijn bij het correct verleggen van btw op de factuur. Dit betekent dat u ‘btw-verlegt’ of ‘reverse charged’ op een juiste wijze aanduidt en het buitenlandse btw-nummer van uw afnemer vermeldt.

Voorkom btw-naheffing

Het is dus belangrijk om scherp te letten op een juiste toepassing van de btw-verleggingsregeling bij het in- of uitlenen van personeel. Voorkom het risico dat uw onderneming wordt geconfronteerd met btw-naheffingsaanslag(en) over één of meerdere jaren. Zorg dus voor juiste verkoop- én inkoopfacturen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de btw-verleggingsregeling bij het in- of uitlenen van personeel? Wilt u een btw-scan laten uitvoeren, zodat u weer in controle bent en kansen benut? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over het vastleggen van btw bij in- of uitlenen van personeel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan