Let op correcte toepassing verleggingsregeling

17 maart 2016
Artikel

In sommige gevallen betaalt niet de ondernemer de btw, maar de partij die goederen of diensten afneemt. Deze verleggingsregeling btw is met name van toepassing bij:

  • zakendoen in het buitenland;

  • onderaanneming of uitlenen van personeel;

  • verkoop van onroerende zaken waarbij partijen kiezen btw te berekenen.

Het is belangrijk dat u de verleggingsregeling btw juist toepast om onterechte betaling van btw of een naheffing te voorkomen.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Belastingadviseur
rekenmachine en pen met grafiek

Zakendoen in het buitenland

De verleggingsregeling btw kan zowel gelden bij het leveren aan, als bij het afnemen van goederen of diensten van ondernemers uit andere landen. Bij het verleggen van de btw betaalt de afnemer btw in zijn eigen land. Er kan bijvoorbeeld onduidelijkheid ontstaan als uw buitenlandse afnemer niet in Nederland is gevestigd, maar wel een btw-nummer heeft. In de meeste gevallen moet u de btw dan toch verleggen. Ook is niet altijd duidelijk in welk land de door u verrichte of ontvangen dienst voor de btw belast is.

Onderaanneming of uitlenen personeel

In specifieke sectoren geldt de verleggingsregeling btw wanneer er bij bepaalde werkzaamheden sprake is van onderaanneming of uitlenen van personeel. Het gaat hierbij om de volgende sectoren:

  • bouw; 
  • scheepsbouw;
  • schoonmaakbedrijven;
  • hoveniers.

U kunt alleen de btw verleggen voor fysieke werkzaamheden aan onroerende zaken of schepen die voornamelijk op locatie plaatsvinden.

Verkoop onroerende zaken

De levering van een onroerende zaak is meestal vrijgesteld van btw. Toch kunnen koper en verkoper bij de verkoop overeenkomen dat er btw wordt berekend. In dat geval wordt de btw verlegd naar de kopende ondernemer. Wanneer de verkoop van een onroerende zaak verplicht met btw-belast is, kunt u de verleggingsregeling btw niet toepassen.

Wilt u meer weten over de verleggingsregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason