Verkoop recreatiewoning: roerend of onroerend voor de btw?

3 mei 2023
Artikel

Bij de aan- en verkoop van vakantie- en recreatiewoningen krijgt u te maken met belangrijke vragen over hoe dit uitpakt op het gebied van omzet- en de overdrachtsbelasting.  Soms kunt u zelf aan de knoppen draaien, gericht op het maximaliseren van uw financieel voordeel. Een recreatiewoning kan roerend of onroerend zijn. De uitwerking is compleet anders.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Vakantie en recreatie huisjes fiscaal

Of u nu als btw-ondernemer, als recreatiepark of als privépersoon een recreatiewoning aan- of verkoopt,  het is belangrijk goed na te gaan of de recreatiewoning een roerend of onroerend goed is.

Verkoop recreatiewoning belast met btw? 

De verkoop van een roerende recreatiewoning is namelijk met btw belast.  De verkoop van een (‘al wat oudere’) onroerende recreatiewoning is daarentegen vrijgesteld van btw, tenzij sprake is van nieuwbouw of partijen bewust (kunnen) kiezen voor een btw-belaste verkoop. De verkrijging van een recreatiewoning ouder dan twee jaar is daarnaast belast met overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar en dus een kostenpost. 

Lees meer over onze fiscale dienstverlening.

Recreatiewoning roerend of onroerend?

Het is voor u als verkoper én koper van groot belang dat u vooraf nagaat of sprake is van een roerende of onroerende recreatiewoning . Een onjuiste inschatting kan ertoe leiden dat u ten onrechte btw in rekening brengt aan uw koper of juist ten onrechte de vrijstelling toepast, terwijl u dan misschien had willen ‘kiezen’ voor een verkoop mét btw. 

(On)roerend in de rechtspraak

Wat is voor de btw het verschil tussen een roerende of onroerende recreatiewoning? Het Hof Den Bosch heeft zich hierover gebogen. Het Hof beantwoordt twee belangrijke vragen:

  • Bestaat de intentie om het chalet duurzaam op één plaats te gebruiken?
  • Kan het chalet zonder inspanningen en zonder aanzienlijke kosten worden verplaatst?

Bestaat de intentie om het chalet op één plaats te (blijven) gebruiken? Dit wijst erop dat uw recreatiewoning onroerend is. Kan het recreatiewoning zonder (grote) inspanningen en aanzienlijke kosten worden verplaatst? Dit wijst dat er juist weer op dat uw chalet roerend is. 

Er is veel jurisprudentie over dit onderwerp, maar een juist antwoord vereist een zorgvuldige afweging, ook om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aan- of verkoop van vakantiewoningen? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan