Btw-regels voor kostendoorbelasting door recreatieparken en campings

20 juli 2023
Artikel

Heeft u een recreatiepark en/of camping? Let dan op. Uit een recente uitspraak blijkt dat u btw moet factureren over forfaitair doorberekende waterschapslasten. Mogelijk heeft dit ook gevolgen voor andere kosten zoals gas, elektriciteit en parkeerkosten.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Strandhuisjes

De casus

Een recreatiepark- en campingexploitant verhuurt kavels. Recreanten betalen voor toegang en faciliteiten. Daarnaast brengt de exploitant waterschapslasten (zuiveringsheffing) in rekening bij de huurders en eigenaren van de kavels.                                

Centrale vraag

De centrale vraag in dit arrest was: “Zijn de doorberekende waterschapslasten btw-belast?”.

De beslissing

De Belastingdienst eiste btw over de waterschapslasten terwijl de exploitant stelde dat er sprake was van onbelaste ‘uitschot’. Het Hof en de Hoge Raad stelden dat de exploitant de waterschapslasten niet verhaalde op haar gasten. De exploitant berekende namelijk een forfaitair bedrag van € 1,25 per m3 water. Omdat dit bedrag niet direct gekoppeld was aan het werkelijke verbruik, oordeelden het Hof en de Hoge Raad dat er geen sprake was van een ‘uitschot’ en dus ook niet van zuivere (btw-onbelaste) doorbelasting van kosten. De doorberekende waterschapslasten zijn daarom btw-belast.

Daarnaast beslisten het Hof en de Hoge Raad dat geen sprake was van een doorlopende post, omdat de waterschapslasten niet op naam en voor rekening van de recreanten werden betaald. Tot slot oordeelde het Hof dat de exploitant niet had voldaan aan de voorwaarden die de Hoge Raad had gesteld in het zogenaamde ‘keurloon-arrest’. Volgens dit arrest moeten de waterschapslasten naar evenredigheid van de aan de recreanten verleende diensten (lees: werkelijk gebruik) worden doorbelast om als onbelaste ‘uitschot’ gezien te worden.

Wat betekent dit voor u?

Deze uitspraak heeft belangrijke gevolgen voor bedrijven in de recreatieve sector. Als u waterschapslasten forfaitair doorberekent aan uw gasten, moet u hierover btw berekenen. Ook voor andere kosten zoals kosten voor gas, elektriciteit, parkeervoorzieningen, sanitaire voorzieningen, wasserette, toeristenbelasting en milieuheffingen is het de vraag of deze vrijgesteld of belast zijn, en zo ja, tegen welk btw-tarief.

Meer weten?

Zorg ervoor dat u in uw facturatieproces altijd het juiste btw-tarief toepast. Uw adviseur helpt u hier graag bij. Betaalde u in het verleden te veel btw, bijvoorbeeld door kosten door te berekenen tegen 21% in plaats van 9%? Vraag dan uw adviseur om hulp bij het aanvragen van een teruggaaf bij de Belastingdienst.

 Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de btw? Neem dan contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan