Verkiezingen, wat is uw keuze?

18 december 2023
Blog

Ten tijde van dit schrijven zijn de verkiezingen achter de rug. Als ik zo terugkijk vraag ik mezelf af hoe al die crisissen zijn ontstaan? Het leek voor de verkiezingen allemaal zo makkelijk. Alleen een vakje aankruisen was de oplossing van alles!

Henk van Heertum
Neem contact op met:
Henk van Heertum Senior relatiemanager
Hokje aankruisen

Zo lijkt het ondernemen soms ook tot eenvoud gebracht. Immers zijn er een aantal ‘hokjes’ waaruit kan worden gekozen om u klaar te maken voor de toekomst: extensiveren, verplaatsen, innoveren, verbreden of stoppen. Maar of het ‘hokje’ tot de oplossing voor de toekomst leidt? Was het ondernemen maar zo makkelijk.

Aan de knoppen draaien

Bij het voorschotelen van deze ‘hokjes’ wordt voorbij gegaan aan de bestaande ‘hardware’ van het bedrijf. Denk hierbij aan:

  • de uitrusting van stallen;
  • vergunning;
  • personeel;
  • financieringsverplichting;
  • rentabiliteit (uitgaande van prijsverwachtingen op de lange termijn).

Dan hebben we het nog niet eens over onduidelijkheid op het gebied van wet- en regelgeving en de discrepantie tussen wat de burger wil en wat de consument koopt. Of over het behouden van een gezonde marge in een tijd dat de rente fors is gestegen en banken hogere eisen stellen op het gebied van duurzaamheid. En dan te denken dat we ook nog in het moeras van de hedendaagse vergunningsverlening lopen. Bovendien kost een transitie veelal tijd en geld.   

De softe kant van verandering

Maar vaak gaat men ook voorbij aan de bestaande ‘software’ van het bedrijf. Een transitie leidt ook vaak tot een ‘inwendig conflict’ bij u als ondernemer, uw gezin en/of medewerkers. Door bijvoorbeeld een wijziging in werkwijze maar ook andere benodigde competenties en vaardigheden. Iedereen heeft daarin een eigen tempo en acceptatieproces. Loslaten van het bekende is soms lastig.

Terugverdientijd

Tot slot wordt ook voorbij gegaan aan de toekomstige terugverdientijd van al die investeringen. Inspelen op wet- en regelgeving, EU-regelgeving en maatschappelijke wensen lijkt zo simpel, maar deze wijzigen continu. Grote kans dat dit de economische levensduur van uw investeringen verkort. En dat u dus minder tijd heeft om uw investering terug te verdienen.

Veel pluimveehouders zijn inmiddels in een concept actief, om klaar te zijn voor de toekomst. Echter zijn er in de maatschappij alweer geluiden die vragen om nog verdergaande aanpassing op het gebied van dierwelzijn, diergezondheid, milieu en ga zo maar door.

Blik vooruit

Bovenstaande betekent enerzijds dat u als ondernemer steeds verder vooruit moet kijken. Anderzijds wordt u met een steeds verder afnemende economische levensduur geconfronteerd. Dit spanningsveld vraagt om strategisch acteren en het inbouwen van voldoende buffers bij investeringsplannen. Een gedegen langetermijnprognose kan u hierbij helpen. Maar hoe kiest u de uitgangspunten? Vraag hiervoor een kritische sparringpartner naar zijn of haar visie. Dit kan confronterend zijn, maar ook helpend. Alleen gaat u sneller, samen komt u verder. Wie kiest u als uw kritische sparringspartner?

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u sparren over de verschillende opties voor uw bedrijf? Wij werken graag samen met u aan het realiseren van uw dromen en wensen. Neem contact op met Henk van Heertum, senior relatiemanager, via telefoonnummer 0413-336528 of stuur Henk een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Henk
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu