Goede resultaten voor de pluimveehouderij in 2023

20 oktober 2023
Artikel

De pluimveehouderij heeft in de eerste drie kwartalen van 2023 goede resultaten geboekt. Hiermee wordt de tendens van 2022 voortgezet. De cijfers nader bekeken.

Portretfoto van Bas van Hout
Neem contact op met:
Bas van Hout Manager bedrijfsadvies
Witte kippen

Leghennenhouderij

De benchmark voor de leghennenhouderij bestaat uit een combinatie van scharrel- en 1-ster bedrijven. De voerwinst steeg het afgelopen jaar fors ten opzichte van 2022. Dit is vooral te danken aan de stijging van de eierprijs, waarbij voerprijzen vanaf begin van het jaar ongeveer 10% daalden. Verwachting is dat de voerwinst rond € 15 tot € 18 per opgehokte hen uitkomt. Dit zijn ongekend hoge voerwinsten. De verschillen per bedrijf zijn wel hoog door uiteenlopende verkoopcondities en eventuele gedwongen leegstand als gevolg van vogelgriep.

Vleeskuikenhouderij

De vleeskuikenhouderij gaat een goed jaar tegemoet, zo blijkt uit de benchmarkgegevens. Vooral de traditionele houderij realiseert hoge voerwinsten per vierkante meter. De 1-ster bedrijven blijven op dat aspect achter. Echter, als de saldo’s en resultaten met elkaar vergeleken worden, dan blijken de verschillen klein. Verwachting is dat de voerwinst voor 2023 (voor traditioneel) tussen € 110 en € 120 per vierkante meter uitkomt. Dit ligt op 140% van het langjarig gemiddelde. Ook hier is het beeld dat er fiscale druk ontstaat door de goede resultaten. Het advies is om dit tijdig met uw relatiemanager te bespreken.

Moederdieren

Voor moederdieren is de verwachting dat de resultaten voor 2023 in lijn liggen met 2022. Bij een gemiddelde bedrijfsgrootte van 37.000 dieren is de verwachting dat de voerwinst rond de € 13,50 per ouderdier uitkomt. Hierbij is het uitgangspunt dat de daling in broedeiprijzen, zoals die er de afgelopen maanden was, niet doorzet. De laatste weken herstellen deze prijzen licht. De hogere voerwinst is nodig om de hogere kosten te compenseren. Anders dan in de vleeskuiken- en leghennenhouderij is er naar verwachting geen sprake van zeer hoge resultaten in 2023.

Hoge resultaten vragen planning

De vleeskuiken- en leghennenhouderij draait goed. Daarom is het juist nu belangrijk om juiste keuzes te maken. Door de goede prijzen heeft u wellicht plannen om uw bedrijf aan te passen; te innoveren of uit te breiden. Waarbij aan de andere kant de druk vanuit de stikstof- en vergunningenproblematiek belemmeringen geeft. Het is daarbij raadzaam om ook met een schuin oog te kijken naar toekomstige prijsverwachtingen. Een piek zoals nu creëert namelijk vaak ook een dal in de toekomst.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie? Graag bespreken wij met u uw strategie, zodat u een juiste keuze kunt maken in uw wensen, rekening houdend met bedreigingen. Neem contact op met Bas van Hout, manager bedrijfsadvies, via 0413-336506 of stuur Bas een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bas
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu