Verbetering financiële verantwoording zorgboerderijen

22 april 2024
Artikel

De eerste fase van het project ‘transparantie cijfers in de zorglandbouw’ is afgerond. De belangrijkste conclusies heeft de werkgroep inmiddels gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS). Ook zijn er hulpmiddelen om zorgboeren en hun accountants of administratiekantoren te helpen met hun financiële verslaglegging.

Profielfoto Urban Luijkx
Neem contact op met:
Urban Luijkx Relatiemanager
Data op laptop

ABAB is één van de begeleiders van het project. De werkgroep constateert dat de zorglandbouw een belangrijke sector is in de zorg, met ruim zesduizend medewerkers en een omzet van zo’n € 450 tot € 500 miljoen per jaar. Daarbij is het ook een bijzondere sector. Tweederde van de zorgboerderijen heeft namelijk naast de zorgtak nog minimaal één andere bedrijfsactiviteit. Vaak is de andere bedrijfstak qua omzet en bijdrage aan het resultaat, groter dan de zorgtak. Daarbij is de meest voorkomende rechtsvorm een vof, waarbij de vennoten geen salaris ontvangen, maar betaald moeten worden vanuit de winst van de vof. Met deze zaken houdt de wetgeving geen rekening. Onjuiste data leiden vervolgens tot onjuiste conclusies. De stelling dat zorgboeren te hoge winsten maken, is volgens de werkgroep dan ook onjuist.
 

Zorgcijfers vastleggen  

Om dit aan te kunnen tonen, is het belangrijk dat zorgboeren hun zorgcijfers goed vastleggen. De werkgroep ontwikkelde daarom een inboekinstructie, die zorgboeren kunnen delen met hun accountant of boekhouder. Op basis van de juiste cijfers en analyses kan de sector zich beter wapenen tegen ‘aanvallen op de integriteit’ en ‘cowboyverhalen’ weerleggen.  

De werkgroep wil daarnaast een tool beschikbaar maken voor zorgboeren om hun financiële cijfers vast te leggen. De tool helpt om de kosten en baten goed te labelen en om de zorgactiviteiten te scheiden van de andere bedrijfsactiviteiten. Zo krijgt ook de zorgboer zelf meer inzicht in de kosten en opbrengsten van de zorgtak van zijn bedrijf. 
 

Meer informatie of advies

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu