Uw lijfrentekapitaal: zo benut u het fiscaal optimaal

1 juni 2022
Artikel

Sloot u in het verleden één of meerdere (bancaire) lijfrenten af? Dan moet u op de ‘einddatum’ van de lijfrente een keuze maken: start u meteen met de uitkeringen óf wacht u nog even? En welke uitkeringsduur is verstandig?

Portretfoto van Carla van Overveld
Neem contact op met:
Carla van Overveld-Renne Financieel planner
Adviseren lijfrenten

Lijfrentekapitaal: ingewikkelde materie

Lijfrentekapitaal: het is ingewikkelde materie. Begrijpelijk, want de fiscale regels rondom lijfrenten zijn in het verleden regelmatig aangepast. Veel ondernemers zien daarom door de bomen het bos niet meer.

Puzzelen met lijfrenten: zo zit het

Uw lijfrenten fiscaal optimaal benutten, kan een behoorlijke puzzel zijn. De eerste en belangrijkste vraag is: wanneer wilt u de uitkeringen het liefst ontvangen? En wat wilt u maandelijks te besteden hebben en voor eventuele incidentele grote uitgaven? Vervolgens moet u bij het leggen van de spreekwoordelijke ‘puzzel’ onder meer met het volgende rekening houden:

  • Wilt u uw lijfrenten uitkeren voor u de AOW-leeftijd bereikt? Let dan goed op. Er is namelijk een verschil in de belastingtarieven vóór u de AOW-leeftijd bereikt en daarna. Als u de AOW-leeftijd hebt bereikt, zijn de tarieven een stuk gunstiger. Heeft u bijvoorbeeld een (belastbaar) inkomen lager dan € 35.000 ? Dan betaalt u (inclusief premie zorgverzekeringswet) ongeveer 25%  inkomstenbelasting, tegenover circa 45% inkomstenbelasting bij een hoger inkomen of voor de AOW-leeftijd.
  • Een lijfrente-uitkering moet uiterlijk vijf jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd ingaan.
  • Wilt u kiezen voor een tijdelijke lijfrente? Dan is dat alléén mogelijk als u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Let wel goed op, want de jaarlijkse uitkering mag - alle tijdelijke lijfrenten samen - niet hoger zijn dan €24.168 in 2023).
  • Bij een bancaire lijfrente (banksparen) is een uitkeringsduur van twintig jaar na de AOW-leeftijd fiscaal gezien hetzelfde als een levenslange uitkering bij een verzekerde lijfrente bij een verzekeraar. Let goed op, want ‘levenslang’ is bij een verzekeraar ook echt levenslang. Stel: u overlijdt kort nadat de uitkering van start is gegaan, dan stopt de uitkering ook direct. Dit laatste kunt u voorkomen door het risico van overlijden te verzekeren.
  • Kiest u voor banksparen? Dan heeft u een keuze in wie de uitkering na uw overlijden ontvangt. U kunt uw wens vastleggen in een testament. Meestal is het inkomen gewenst voor de partner. Dit heeft echter wel gevolgen voor het inkomen van uw partner. Een relevante vraag is dan: valt het inkomen vanaf dat moment nog in de lage tariefschijven? Heeft uw partner de uitkering uit banksparen niet nodig, dan kan het fiscaal voordelig zijn om de uitkeringen na overlijden in uw testament aan de kinderen toe te delen.
  • Voor lijfrentes gesloten in de oudere regimes van voor 2006 of zelfs 1992, zijn er extra mogelijkheden om de uitkeringen in te richten. Neem voor meer informatie contact op met een van onze financieel planners.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Kortom, uw lijfrenten op een fiscaal voordelige manier laten uitkeren, is lastig. Een financieel planner kan u helpen. Samen leggen we de puzzelstukjes op de juiste plek, om zo uit te komen op het fiscaal voordeligste scenario, met zo min mogelijk belastingheffing. Neem contact op met Carla van Overveld, financieel planner, via 0165-531356 of stuur Carla een e-mail.

Wilt u meer weten over lijfrenten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Carla
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan