Stakingslijfrente: fiscaal voordeel of financiële vrijheid?

19 december 2023
Artikel

Ondernemers moeten in Nederland zelf voor hun pensioen zorgen. De overheid zorgt voor een basisvoorziening in de vorm van de AOW. Heeft u daarnaast nog geen pensioenpot op kunnen bouwen? Dan biedt een stakingslijfrente wellicht de oplossing.

Portretfoto van Frank Kuijpers
Neem contact op met:
Frank Kuijpers Financieel planner
Advisering stakingslijfrente

Stakingslijfrente

Bij het staken van de onderneming is er vaak sprake van een (forse) belaste boekwinst. Over deze boekwinst moet u in één keer afrekenen met de Belastingdienst. De belastingheffing kan dan oplopen tot wel 50%.

Bouwde u naast de AOW (nagenoeg) geen andere pensioenvoorzieningen op? Dan is het fiscaal heel aantrekkelijk om een stakingslijfrente te storten. De storting is namelijk aftrekbaar van het inkomen. U vermindert zo de directe belastingheffing. De latere uitkeringen zijn belast tegen de lagere tarieven na de AOW-leeftijd. U betaalt dan ongeveer 25% aan belasting en premies. Deze halvering van de belastingheffing is fiscaal natuurlijk erg interessant.

Heeft u de onderneming in 2023 gestaakt? Dan heeft u tot 1 juli 2024 de tijd om een stakingslijfrente af te storten. Welk bedrag u mag afstorten, is afhankelijk van uw leeftijd. De maximale stakingslijfrenteaftrek over 2023 is € 510.970. 

Past de stakingslijfrente ook in uw financieel plan?

Dat een stakingslijfrente fiscaal voordeel geeft, betekent niet dat het altijd een goed idee is om deze ook af te storten. De stakingslijfrente moet daadwerkelijk afgestort worden. Het geld gaat uit uw knip en komt pas in de (verre) toekomst terug in de vorm van uitkeringen. In de tussentijd is er minder geld direct beschikbaar.

Fiscaal voordeel is natuurlijk leuk, maar alleen als dit het echte leven ook leuker maakt.

Waar kiest u voor?

  1. Maximaal fiscaal voordeel met een maximale stakingslijfrente en uitkeringen tot u de 87-jarige leeftijd bereikt, of
  2. Iets minder fiscaal voordeel en de vrijheid om tot 70- of 75-jarige leeftijd wat meer te kunnen besteden en misschien die reis te maken die u altijd al wilde maken?

U zult niet de eerste zijn die voor het maximaal fiscaal voordeel kiest en in de relatief gezonde jaren eigenlijk te weinig geld overhoudt om optimaal van het leven te genieten.

Financiële planning

Welke keuze in uw situatie het beste past, kan goed in beeld gebracht worden met een financieel plan. Dit plan geeft inzicht en overzicht in uw huidige en toekomstige inkomen en vermogen. Samen met onze financieel planner zoekt u de voor u optimale balans tussen fiscaal voordeel en het leven kunnen leiden zoals u dat wilt.

Meer informatie of advies

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten of een stakingslijfrente voor u een goede oplossing is? Neem contact op met Frank Kuijpers, financieel planner, via telefoonnummer 0413-336505 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over financiële planning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan