Financiële planning voor de dga: vijf inzichten die voor u van belang zijn

5 mei 2022
Artikel

Steeds meer ondernemers schenken aandacht aan hun financiële planning. ABAB telt drie financieel planners die zich hier volledig op toeleggen. Dat heeft geresulteerd in vijf waardevolle inzichten.

Portretfoto van Frank Kuijpers
Neem contact op met:
Frank Kuijpers Financieel planner
Eurobiljetten

Schakelen van de onderneming naar de ondernemer

U praat graag én bevlogen over uw onderneming. Uw onderneming vervult logischerwijs een grote rol in uw leven. Vaak is het even schakelen als tijdens een adviesgesprek niet de onderneming, maar u als persoon op de eerste plaats komt. Wat zijn uw persoonlijke wensen en doelen? Hoe ziet u uw leven en dat van uw partner en kinderen in de toekomst? Vragen die u niet iedere dag hoeft te beantwoorden, maar die wel belangrijk zijn.

Voor werknemers zijn pensioen en arbeidsongeschiktheid vaak beter geregeld

De meeste van uw werknemers bouwen via u pensioen op. Daarmee zijn ze verzekerd van een aanvulling op hun AOW. Veel directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) zien hun onderneming als pensioen. De risico’s bij arbeidsongeschiktheid of overlijden zijn lang niet altijd goed genoeg afgedekt. Waarom wel verzekeren voor werknemers, maar niet voor uzelf? U gunt uw gezin toch minimaal dezelfde financiële verzorging als de gezinnen van uw werknemers? Vaak blijkt uit een financieel plan dat de financiële verzorging van het eigen gezin beter kan of zelfs moet.

Ondernemers weten wat ze bezitten, maar niet wat ze 'waard' zijn

De meeste ondernemers weten precies wat ze bezitten. Ook u kunt waarschijnlijk feilloos benoemen welke panden, beleggingen of deelnemingen in uw bezit zijn. Maar wat vaak niet zo helder is: het totaaloverzicht, inclusief vorderingen en schulden met de eigen bv en huidige en toekomstige belastingclaims. Nóg moeilijker wordt het als het gaat om de mogelijkheden van uw vermogen. Wat is bijvoorbeeld uw financiële positie en zijn uw persoonlijke wensen voor de toekomst haalbaar? Precies de vragen die wij in onze financiële planningen beantwoorden en samen met u blijven monitoren.

Om de juiste reden houden ondernemers van belasting betalen

Geen enkele ondernemer vindt het prettig om belasting te betalen. Dat zal voor u niet anders zijn. Tóch zijn er een aantal momenten waarop het betalen van (iets meer) belasting juíst niet erg is. Bijvoorbeeld wanneer het betalen van wat meer belasting, betekent dat u uw dromen wel kan realiseren. Is het belangrijkste immers niet dat u uw leven kan inrichten zoals u wilt?

Een financieel plan geeft richting en vereenvoudigt moeilijke keuzes

Ondernemers schakelen vaak een financieel planner in als zij belangrijke keuzes moeten maken. Hoe kan ik genoeg vermogen opbouwen voor de toekomst? Kan ik mijn bedrijf al verkopen of is het beter nog een paar jaar door te gaan? Wat betekent een bedrijfsoverdracht voor mijn financiële toekomst en hoe gaan we met het opgebouwde vermogen om richting de kinderen?

Deze vragen kunt u makkelijker beantwoorden als er inzicht is in de financiële gevolgen van de verschillende keuzes. Als financieel planners rekenen wij daarom verschillende scenario’s door. Zo ontstaat gedurende het proces een gevoel bij de eigen positie en de mogelijkheden. En dat maakt het een stuk eenvoudiger om keuzes te maken.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over financiële planning en over onze dienstverlening? Neem contact op met Frank Kuijpers, financieel planner, via telefoonnummer 0413-336505 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over financiële planning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu