Stichting of vereniging: btw-ondernemer?

8 mei 2023
Artikel

Bij stichtingen en verenigingen speelt regelmatig de vraag of zij ondernemer zijn voor de btw. Regelmatig constateert de Belastingdienst achteraf dat ‘toch’ sprake is/was van btw-ondernemerschap. Een stichting of vereniging loopt dan een groot risico op naheffingen btw, boetes en belastingrente. Deze vervelende gevolgen kunt u voorkomen door bij twijfel tijdig de btw-positie te laten toetsen en/of vooraf af te (laten) stemmen met de Belastingdienst. 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Vergadering van stichting

Btw-ondernemerschap

Een stichting of vereniging kan btw-ondernemer zijn. Belangrijke factoren zijn of er duurzaam (ook: jaar in jaar uit) activiteiten worden verricht en op welke manier voor de activiteiten wordt betaald. Of sprake is van btw-ondernemerschap, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Laat de activiteiten regelmatig beoordelen als uw stichting of vereniging nog niet is aangemeld bij de Belastingdienst. Ook als uw stichting of vereniging van btw ‘vrijgestelde’ activiteiten verricht (en daardoor geen btw mag aftrekken) moet de aanmelding plaatsvinden bij de Belastingdienst. Er vindt dan wel registratie plaats, maar btw-aangiftes en facturatie (voor vrijgestelde omzet) blijven achterwege. 

Lees meer over onze fiscale dienstverlening.

Afstemmen Belastingdienst 

Soms is het juist wenselijk dat een stichting of vereniging wordt aangemerkt als ondernemer voor de btw, zodat de btw op kosten bij de Belastingdienst kan worden teruggevraagd. De aftrek van btw is afhankelijk van de activiteiten. Is uw stichting of vereniging ‘eigenlijk’ of 'achteraf toch’ btw-ondernemer, is dit niet gemeld en had al geruime tijd btw in rekening gebracht moeten worden? Dan ontstaat er een probleem. Door tijdig open kaart te spelen met de Belastingdienst, kunt u tot een passende oplossing komen. 
Het is dus niet verstandig om te wachten op een controle van de Belastingdienst. 

Stichting of vereniging btw-ondernemer?

Een stichting of vereniging is btw-ondernemer als er duurzaam, dus regelmatig (economische) activiteiten worden verricht waarvoor een vergoeding wordt betaald. Een stichting die wordt opgericht voor een éénmalige bijeenkomst of evenement kan (al) btw-ondernemer zijn. Wij geven u een aantal (indicatieve) voorbeelden uit de praktijk:

Voorbeeld 1

Een stichting organiseert jaarlijks een multicultureel festival dat gratis toegankelijk is, maar wordt gesponsord door bedrijven en gemeenten en ontvangt subsidies. De stichting is btw-ondernemer (bevonden) voor alle activiteiten, ook al hoeven bezoekers van het festival geen entree te betalen.  

Voorbeeld 2

Een stichting zamelt geld in voor en voert projecten uit ter ondersteuning van de gezondheid van kinderen en het opleiden van de lokale bevolking in de derde wereld (kort gezegd). In deze casus is (op basis van de feiten) geoordeeld dat geen sprake was van btw-ondernemerschap. De btw op kosten mocht dus niet worden afgetrokken. 

Voorbeeld 3

Een stichting zet een campagne op om restaurants ertoe te bewegen mee te doen aan een inzamelingsactie voor de voedselbank. De restaurants stonden een deel van hun omzet af als donatie. De stichting vroeg btw op kosten terug. De Belastingdienst was het hier niet mee eens en legde een (flinke) naheffingsaanslag (en boete) op. De rechter beoordeelde dat wel degelijk sprake was van btw-ondernemerschap en gaf de stichting (in deze casus) gelijk. 

Vragen over uw btw-plicht?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen of twijfelt u over de btw-plicht van uw stichting of verenigingen? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan