Fiscale eenheid btw: voordelen en voorwaarden

3 april 2023
Artikel

De fiscale eenheid btw is erg flexibel en kan voor u leiden tot financieel voordeel, mits goed ingericht. Wat zijn de voordelen van een fiscale eenheid btw en welke voorwaarden gelden er?

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over fiscale eenheid btw

Wat zijn de voorwaarden voor een fiscale eenheid btw?

Er moet sprake zijn van financiële verwevenheid. Bij bv’s moet de meerderheid van de aandelen in beide vennootschappen in dezelfde handen zijn. Bij stichtingen en verenigingen is sprake van financiële verwevenheid als de financiële positie van de “een” rechtstreeks van invloed is op financiële positie van de ‘ander’. Vooral bij grote groepen van (gelieerde) ondernemingen is het van belang goed te onderzoeken welk onderdeel uitmaakt van een fiscale eenheid btw en welk onderdeel juist niet. Bij certificering van aandelen (Stichting administratiekantoor; STAK) is het extra opletten of er sprake is/kan zijn een fiscale eenheid btw.

Ondernemers moeten organisatorisch met elkaar verwerven zijn. De onderdelen moeten onder een gezamenlijke leiding staan of het ‘ene’ onderdeel is  feitelijk ondergeschikt aan de ‘andere(n)’. U moet hierbij ook letten op de samenstelling van de directie en/of raad van commissarissen en hoe de feitelijke zeggenschapsverhoudingen zijn vormgegeven.

Economische verwevenheid is de derde voorwaarde. Van economische verwevenheid is sprake wanneer tussen de onderdelen onderling ‘niet-verwaarloosbare betrekkingen bestaan’. Bijvoorbeeld als onderdelen prestaties aan elkaar verrichten van ‘enige substantie’ en daarvoor factureren of als de onderdelen aan dezelfde soort klanten(kring) prestaties verrichten. Vooral over de economische verwevenheid wordt regelmatig geprocedeerd.

Wat zijn de voor- en nadelen van fiscale eenheid btw?

Voor een fiscale eenheid btw is een beschikking van de Belastingdienst niet persé nodig. De (gehele) fiscale eenheid btw wordt voor de btw als één (btw) ondernemer gezien waarvoor één btw-aangifte mag worden ingediend in plaats van elk onderdeel afzonderlijk. Groot nadeel is dat de onderdelen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de btw-schulden. Voordeel is dat de onderlinge prestaties (leveringen en diensten) binnen de fiscale eenheid btw niet belast is met btw. Dat is eenvoudig en levert bovendien liquiditeitsvoordeel op.

Optimaliseer uw btw-positie

Een fiscale eenheid btw kunt u gebruiken om de aftrek van btw te optimaliseren, bijvoorbeeld als een onderdeel omzet behaald met vrijgestelde prestaties, waardoor u niet alle btw-kosten kunt aftrekken. Een fiscale eenheid btw, mits goed gestructureerd, kan leiden tot (aanzienlijk) financieel voordeel.

Toets en onderbouw

U moet goed toetsen en met een brief onderbouwen of en dat aan alle voorwaarden voor de vorming van een fiscale eenheid btw wordt voldaan. Krijgt de groep een beschikking fiscale eenheid btw van de Belastingdienst, maar wordt ‘niet aan alle voorwaarden voldaan, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst niet zelf toetst? Dan kan dit tot grote (financiële) problemen leiden voor de groep. De fiscale eenheid btw is dan ten onrechte zonder btw gefactureerd. Met name in de (van btw) vrijgestelde sectoren, zoals zorg-, onderwijs-, sport-, cultureel adviseren wij zorg te dragen voor een goed, volledig en gemotiveerde aanvraagbrief fiscale eenheid btw.

Een belangrijke tip voor u

U hoeft niet persé een fiscale eenheid btw aan te vragen. U mag ook handelen op basis van het bestaan van een fiscale eenheid btw of ervoor kiezen om niet te handelen alsof sprake is van een fiscale eenheid btw, tenzij uw btw-aangiften onder een convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst vallen. Transparantie over uw btw-positie is dan een belangrijke wisselwerking met de Belastingdienst. Laat u adviseren over de (on)mogelijkheden van een fiscale eenheid btw. Het verzoek aan de Belastingdienst moet goed onderbouwd zijn om zekerheid te kunnen ontlenen aan een afgegeven beschikking fiscale eenheid btw.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over fiscale eenheid btw? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de fiscale eenheid btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan