Btw bij verkoop onderneming?

13 maart 2023
Artikel

U koopt of verkoopt een onderneming. Moet u btw in rekening brengen? Met deze vraag worstelen veel ondernemers. De gevolgen van een verkeerde (btw-)kwalificatie zijn groot: van naheffingen en boetes tot het niet mogen aftrekken van de btw.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
ondertekening contract

Verkoopt u een zelfstandig opererend gedeelte van uw onderneming of uw volledige onderneming? Dan draagt u daarbij een ‘algemeenheid van goederen’ over. Bij deze overdracht berekent u geen btw. Uw koper moet de activiteiten van uw onderneming wel voortzetten. Het is in de praktijk soms lastig te bepalen of sprake is van een ‘algemeenheid van goederen’, zo blijkt uit de vele rechtspraak hierover.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Voorbeelden

  • U verkoopt een aantal machines en onroerend goed. Er is hier geen sprake van een algemeenheid van goederen, maar van de verkoop van roerend en onroerend goed. Dit kan belast zijn met btw, maar kan ook vrijgesteld van btw zijn.
  • U verkoopt een kledingzaak met bijbehorende inboedel. De koper verbouwt de winkel tot elektronicazaak. Er is sprake van de overdracht van een ‘algemeenheid van goederen’ die niet belast is met btw.
  • Een bv verhuurt machines en installaties. Na een bepaalde tijd worden deze machines en installaties verkocht. De koper verkoopt ze weer door. Er is geen sprake van de overdracht van een algemeenheid van goederen, maar van een afzonderlijke activaoverdracht. Zou de koper de machines en installaties (ook) verhuren, dan moet feitelijk worden beoordeeld of de verkoop belast is of onbelast (algemeenheid van goederen). 

Houd er rekening mee dat u bij aankoop van een (onbelaste) overdracht van de onderneming de (nog) lopende btw-rechten en verplichtingen overneemt van de verkoper. U neemt dus belangrijke verplichtingen en keuzes over, zoals lopende herzieningstermijnen, vermogensetikettering en (bestaande) opties tot belaste verhuur. Voordat u de koop sluit, is het raadzaam een ‘due diligence-’onderzoek in te stellen en u hierover te laten adviseren.

De Belastingdienst zal de btw alsnog bij u als verkoper naheffen en daarbij boetes en belastingrente opleggen als u de (ver-)koop voor de btw onjuist heeft beoordeeld. Ook als u onterecht btw in rekening brengt, lopen zowel u als uw koper risico’s. Laat u goed begeleiden bij de verkoop en aankoop van uw onderneming. 

Meer informatie?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen over het in rekening brengen van btw? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan