Oogsten of zaaien? Wat doet u met uw liquide middelen?

18 juli 2023
Artikel

Vorig jaar was een gunstig jaar voor de aardappel- en uienteelt. Wat kunt u het beste doen met uw liquide middelen? Sparen, extra aflossen of investeren? We beschrijven de situatie in de akkerbouw en geven tips over hoe u slim omgaat met uw winst. 

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Aardappels op akker

De financiële afwikkeling van oogst 2022 heeft op veel plekken gezorgd voor een inhaalslag op de rekening-courant of heeft de spaarrekening nog verder aangevuld. Aan de andere kant zijn de rentetarieven van hypotheken en leningen fiks opgelopen, waardoor extra aflossen interessant kan zijn. Wat is de marktsituatie en welke keuzes kunt u het beste maken met uw liquide middelen? Wij zetten het voor u uiteen.

MarktontwikkelingenAardappelen

  • De oogst 2022 is over het algemeen in 2023 goed verkocht, waarbij meerdere noteringen van pools, zoals van Aviko en Q-potato, de grens van € 30 (per 100 kg) zijn overschreden. Voor de vrije aardappelen zijn de noteringen zelfs op € 60 tot € 65 uitgekomen.
  • De contractprijzen liggen voor de oogst 2023 (levering 2024) veelal hoger dan de contracten van vorig jaar. Daarnaast hebben de weersomstandigheden tot op heden ervoor gezorgd dat de prijsontwikkeling gunstig lijkt. In sommige gebieden hebben de gewassen wel te kampen met een grote groeiachterstand.  

Uien (plant en zaai)

  • De marktomstandigheden waren in 2022 over het algemeen als goed te bestempelen. De start van oogst 2023 voor de plantuien is begonnen met noteringen van rond de € 35 (per 100 kg). Dit sluit mooi aan op het einde van het vorige seizoen. De stemming op de uienmarkt zit er dus goed in.
  • De zaaiuien kampen door het droge jaar wel met groeiproblemen wat tot lagere fysieke opbrengsten zal leiden. De prijsverwachtingen zijn optimistisch. Later dit seizoen zien we of dit optimisme terecht is.

Lange termijn investeringen

Bij een toereikend saldo liquide middelen is het verstandig om investeringsplannen in kaart te brengen. Een aantal investeringen voor de toekomst valt dit jaar nog onder diverse MIA/VAMIL regelingen. Te denken valt aan:

  • peil gestuurd draineren;
  • mechanische onkruidbestrijding;
  • bodemverbetering / minder bodemdruk (regelsysteem bandenspanning, mulch-apparatuur). 

Keuzes maken voor de nabije toekomst

Of kunt u in plaats van investeren beter sparen of aflossen? Het antwoord op die vraag is voor elke onderneming anders. Het maken van deze keuzes, juist in goede tijden, is cruciaal om te doen. U investeert daarmee in de toekomst van uw bedrijf. Het opstellen van een liquiditeitsprognose of een meerjarenprognose helpt hierbij. Die prognoses geven inzicht in:

  • Hoe het uitpakt als rentevastperiodes aflopen en de rentes hoger worden.
  • Hoe uw spaargeld zich, waarschijnlijk, verder ontwikkelt.
  • Hoe de gewenste investeringen effect hebben op uw financiële buffer en wat ze bijdragen aan uw rendement.

Onze adviseurs van Agro Advies denken graag met u mee. Wij kijken specifiek naar uw bedrijf en bespreken samen hoe u de toekomst voor u ziet. Zo heeft u een plan op maat en kunt u concrete stappen maken.

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, het ondersteunen bij maken van keuzes en voor inzicht te zorgen. Wilt u graag weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Neem  contact op met Marec Kant, bedrijfsadviseur via 06-13311498 of met Frans van Wanrooij, senior bedrijfsadviseur via 06-22924300 of stuur Frans een e-mail. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan