Rendementstool druppelirrigatie en fertigatie akkerbouw

We zien dat het klimaat verandert. De zomers zijn droger, de winters vaak natter. Ook is er in bepaalde gebieden van Nederland nauwelijks zoet water beschikbaar. Daarnaast hebben we te maken met veranderende wet- en regelgeving op het gebied van mest en moeten er op een steeds efficiëntere manier meststoffen worden toegediend aan de bodem. Druppelirrigatie en fertigatie kan uitkomst bieden.

Wat is de rendementstool druppelirrigatie?

Denkt u aan het aankopen van een druppelirrigatiesysteem of wilt u weten wat het rendement daarvan is? ABAB ontwikkelde een model waarin u kunt zien wat de kosten zijn bij het toepassen van druppelirrigatie en/of fertigatie op uw eigen percelen. 

Onze gratis rendementstool bevat een invulscherm, waarbij u uw financiële posten kunt invullen of kunt rekenen met de standaarden uit KWIN en de gemiddelde kosten van druppelirrigatie en fertigatie. 

De rendementstool is ontwikkeld voor de volgende gewassen:

  • zaaiuien;
  • plantuien;
  • pootaardappelen;
  • tafelaardappelen;
  • frietaardappelen.

Druppelirrigatie en fertigatie als oplossing

Bij druppelirrigatie wordt water gegeven via druppelslangen. Via deze druppelslangen kunnen er naast water, ook meststoffen worden meegegeven. Deze druppelslangen liggen op vijf centimeter diepte. Een groot voordeel is dat u de juiste hoeveelheid water en meststoffen kunt toevoegen op het moment dat het gewas dit nodig heeft. De meststoffen worden via een doseersysteem toegevoegd aan het water, waarna dit via een hoofdleiding en druppelslangen in het gewas terechtkomt. Druppelbevloeiing leidt er dus toe dat u minder afhankelijk bent van het weer.

Op welke manieren kunt u druppelirrigatie en fertigatie toepassen?

U kunt druppelirrigatie en fertigatie op verschillende manieren en in verschillende gewassen toepassen. Bijvoorbeeld bij zaai- en plantuien. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden: in ruggen, vlakvelds of op verhoogde bedden. Bij aardappelen kunt u de druppelslangen in de ruggen, maar ook tussen de ruggen leggen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voorinzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over de rendementstool of over de toepassing van druppelirrigatie en fertigatie? Neem contact op met Arnold van den Ende, senior relatiemanager, via telefoonnummer 06 53148757 of stuur Arnold een e-mail.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu