Forse stijging kostprijzen akkerbouw

13 mei 2024
Artikel

De kostprijzen van gewassen zijn voor akkerbouwers flink gestegen, zo blijkt uit de branchecijfers van ABAB. Deze kostenstijgingen zijn substantieel genoeg om mee te nemen in de berekening van de kostprijs van de gewassen. 

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
akkerbouwgewassen

Met name de kosten voor bemesting en gewasbescherming namen toe, maar ook de kosten voor uitgangsmateriaal, diesel en arbeid. Naast de algemene prijsstijgingen veranderden ook de regels rondom gewasbescherming de afgelopen jaren aanzienlijk. Hierdoor moeten er regelmatig duurdere middelen worden ingezet. 

Ten opzichte van zo’n drie jaar geleden stegen de kosten al snel met zo’n 15%. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het teeltplan mogelijk nog meer.

Uw kostprijs in beeld

U heeft - net als uw afnemers - zelf ook te maken met stijgende prijzen voor energie, voedsel, materialen en eventueel personeel. Door uw kostprijs en de wensen en behoeften van uw klanten goed in beeld te hebben, weet u waar u op kunt sturen. Met de branchemonitor van ABAB kunt u eenvoudig berekenen wat uw kostprijs per maand, kwartaal of jaar is.

Resultaatverwachting 2024

Het goed in beeld hebben van de kostprijs is ook van belang om het gesprek met uw afnemers aan te gaan. Wellicht heeft u de mogelijkheid om gewassen op te slaan en op een later moment te leveren. Welk effect heeft dat op uw kostprijs?

Ook kan het opslaan van gewassen een grote invloed hebben op het fiscale jaarresultaat. Gewassen die per balansdatum niet zijn geleverd, worden als voorraad op de balans opgenomen en gewaardeerd tegen de kostprijs. Als de verkoopprijs hoger is dan de kostprijs, komt het meerdere in het resultaat van volgend boekjaar. Dat geldt dus ook voor de gewassen van oogstjaar 2023 die aan het begin van dit jaar op voorraad lagen en in de afgelopen maanden zijn geleverd. Het verschil tussen de opbrengst en de balanswaardering valt in het jaarresultaat van 2024.

Tip: houd met bovenstaande rekening bij het inschatten van de resultaatverwachting van 2024, zodat u hierop ook tijdig uw belastingaanslagen kunt aanpassen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over de kostprijsberekening van gewassen? Neem voor meer informatie of advies contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu