Omzet btw-vrijgestelde prestaties niet in btw-aangifte

13 maart 2023
Artikel

De levering van goederen en diensten door ondernemers is vaak belast met btw. Deze belaste omzet verwerkt u op uw btw-aangifte. Vrijgestelde omzet hoort niet thuis op uw btw-aangifte.

Drie mannen praten over btw-vrijgestelde prestaties

Vrijgesteld van btw

Sommige bedrijfsactiviteiten zijn echter vrijgesteld van btw. Vrijgestelde omzet komt vaak voor in de sport-, culturele, sociale, medische, financiële, onderwijs- en vastgoedsector. Omzet die is vrijgesteld van btw, neemt u niet op in uw btw-aangifte. Vaak wordt vrijgestelde omzet ten onrechte verwerkt bij rubriek 1 E van de btw-aangifte. Houd hier rekening mee bij het opmaken van uw btw-aangiften.

Vrijgestelde omzet is niet hetzelfde als onbelaste omzet of omzet met een btw-tarief van 0%. Onbelaste omzet komt bijvoorbeeld voor bij subsidies. Subsidies zijn niet altijd belast met btw. Het 0% btw-tarief is gebruikelijk bij intracommunautaire leveringen van goederen tussen ondernemers binnen de Europese Unie of exportleveringen naar derde landen. 

Lees meer over onze fiscale dienstverlening.

Verleggen van btw naar afnemer

Ook kunt u te maken hebben met verlegde btw. Uw verkoper/dienstverrichter geeft dan op zijn factuur aan dat u de btw moet aangeven. Dit kan zowel in binnen- als buitenlandse situaties. Ga bij ontvangst van een inkoopfactuur altijd na of de btw terecht naar u wordt verlegd, ook al staat dit soms niet expliciet op de factuur. Vraag bij twijfel om een nieuwe, juist opgemaakte factuur. Omzet die (terecht) naar uw bedrijf wordt verlegd, neemt u wel op in de daarvoor bestemde rubriek in de btw-aangifte.

Wel een btw-administratie

Levert u belaste en/of vrijgestelde goederen of diensten, dan bent verplicht een btw-administratie bij te houden. Uit deze administratie moet duidelijk blijken welke bedrijfsactiviteiten wel en welke niet belast zijn en welke goederen en diensten u hiervoor inkoopt.

Geen btw verschuldigd, wel opnemen

In sommige gevallen zijn de bedrijfsactiviteiten met btw belast, maar bent u deze niet (zelf) verschuldigd. Deze omzet neemt u wel op in btw-aangifte. Dit is het geval als er sprake is van:

  • verlegging op basis van een binnenlandse verleggingsregeling (rubriek 1e);
  • verlegging op basis van een ‘buitenlandse verleggingsregeling’ bij intracommunautaire diensten (rubriek 3b);
  • een btw-nultarief.

Factuur

De factuur neemt een centrale plaats in de omzetbelasting. Die verduidelijkt hoe partijen met de btw moeten omgaan. In feite geeft alleen een juist opgemaakte factuur recht op btw-aftrek. Btw die u ten onrechte op de factuur opneemt, bent u gewoon verschuldigd en uw afnemer kan deze in principe niet aftrekken. Zorg dat u onjuiste facturen tijdig herstelt om problemen te voorkomen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het vrijgestelde omzet en de gevolgen daarvan voor uw belastingaangifte en aftrekrecht of over de fiscale diensten van ABAB? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over btw-vrijgestelde prestaties? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan