Meld verbreking fiscale eenheid btw bij overdragen aandelen in bv

17 april 2023
Artikel

Heeft u een (groep van) onderneming(en) waarbij er sprake is van een fiscale eenheid voor de btw? En treedt er een onderneming uit de fiscale eenheid btw? Meld dit dan altijd bij de Belastingdienst. Vergeet u dit te melden, dan blijft de uitgetreden onderneming aansprakelijk voor de btw-schulden van de (overgebleven) fiscale eenheid btw. Dat risico wilt u niet lopen.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
mannen schudden de hand over overeenkomst

Fiscale eenheid btw

De fiscale eenheid btw verandert niet alleen van samenstelling bij verkoop van één of meer bv’s, maar mogelijk ook bij de verkoop/overdracht van aandelen in een bv.

Bij een fiscale eenheid hoeven de afzonderlijke bv’s elkaar niet meer te factureren voor onderlinge prestaties. Een belangrijke consequentie daarbij is wel dat de onderdelen van de fiscale eenheid aansprakelijk zijn voor elkaars btw-schulden. Tenminste, als de btw-schulden zijn ontstaan gedurende het bestaan van de fiscale eenheid en de fiscale eenheid bij beschikking is vastgesteld.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening.

Einde financiële verwevenheid

Voor de vorming van een fiscale eenheid moet in ieder geval sprake zijn van financiële verwevenheid. Dit blijkt vaak uit het aandelenbelang. Een aandelenbelang van meer dan 50% leidt tot financiële verwevenheid. Als niet langer aan deze voorwaarde wordt voldaan, dan verbreekt een fiscale eenheid van rechtswege en dus zonder tussenkomst van de Belastingdienst. Deze situatie ontstaat bijvoorbeeld als de holding de aandelen in haar werkmaatschappij verkoopt. Er is niet langer sprake van financiële verwevenheid waardoor de werkmaatschappij niet meer tot de fiscale eenheid behoort. 

Aansprakelijkheid fiscale eenheid

De afzonderlijke onderdelen van de fiscale eenheid - waaronder de holding - blijven echter wel aansprakelijk voor de btw-schulden van de werkmaatschappij. Deze aansprakelijkheid vervalt pas nadat de Belastingdienst geïnformeerd is over de verbreking van de fiscale eenheid. De onderdelen van de fiscale eenheid zijn dan niet meer aansprakelijk voor de btw-schulden van de werkmaatschappij die zijn ontstaan na de kennisgeving.

Meld verbreking fiscale eenheid tijdig

De Belastingdienst zal een btw-schuld van de werkmaatschappij zeker verhalen op de onderdelen van de fiscale eenheid waartoe de werkmaatschappij behoorde als hier aanleiding voor is. Het is daarom belangrijk dat u tijdig melding maakt van verbreking van de fiscale eenheid om aansprakelijkheid te voorkomen.

Bent u betrokken bij de verkoop van aandelen in één of meer bv’s? Ga dan na of de verkoop leidt tot verbreking van de fiscale eenheid ten opzichte van de bv waarvan de aandelen zijn overgedragen.

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de regels, kansen en risico's rondom btw? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over fiscale eenheid en btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan