Hoe gaat u om met verzuim van uw medewerkers? Vijf veelgestelde vragen

29 juni 2023
Artikel

Wilt u weten hoe u verzuim van uw medewerkers kunt voorkomen? Dit zijn de antwoorden op veelgestelde vragen over verzuim.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
Man en vrouw bespreken verzuim

1. Hoe ziet een goed functieprofiel eruit?

Een functieprofiel bestaat uit een functiebeschrijving en een competentieprofiel. In de functiebeschrijving staat een opsomming van taken, verantwoordelijkheden en resultaten. In het competentieprofiel wordt beschreven wat een medewerker moet kennen en kunnen om een bepaalde functie uit te voeren. Hoe gedetailleerder het functieprofiel is geformuleerd, des te steviger de basis voor uw totale HR-beleid: van opleiding en ontwikkeling, werving en selectie tot duurzame inzetbaarheid en instroom-doorstroom-uitstroom.

2. Hoe heb ik als werkgever invloed op het verzuim van mijn medewerkers?

Alles wat u als werkgever doet, is van invloed op het verzuim van uw medewerkers. Het is aan te raden regelmatig de medewerkerstevredenheid te meten. Zo weet u in hoeverre uw medewerkers tevreden zijn over u als werkgever en waar u preventief bij kunt sturen. Bijsturen kan op verschillende manieren. U kunt een personeelshandboek opstellen waarin alle afspraken duidelijk beschreven staan. Goede en duidelijke afspraken dragen bij aan de medewerkerstevredenheid. Een andere optie is om te onderzoeken welke managementstijl uw managers hebben en deze te vergelijken met de gewenste manier van aansturing van de medewerkers. Een mismatch is van invloed op het verzuim.

3. Wat staat er in een goed verzuimreglement?

Een verzuimreglement wordt ook wel verzuimprotocol genoemd. Hierin staan alle regels rondom verzuim vastgelegd: van de ziekmelding tot de werkhervatting. Het is een aanvulling op de eventueel van toepassing zijnde cao en op de arbeidsovereenkomst. Het is vaak onderdeel van het personeelshandboek en is per organisatie anders. Een goed verzuimreglement voorkomt misverstanden.

4. Ik wil mijn verzuimende werknemer graag helpen bij zijn herstel door hem aangepast werk te geven. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Aangepast werk wordt ook wel passend werk genoemd. Hoewel de terugkeer in de eigen functie voorop staat, is het soms aan te raden om passend werk te bieden. Uitgangspunt is de functiebeschrijving. Welke taken kan de medewerker wel doen? Eventueel kunt u in overleg taken uit andere functies aanbieden of met de arbodienst afstemmen of het werk passend is. Wanneer er geen passend werk binnen uw organisatie is en de medewerker langer ziek blijft, kunt u kijken naar passend werk bij een andere organisatie.

5. Ik merk dat de privéproblemen van mijn medewerkers soms invloed hebben op hun werk. Wat kan ik hier als werkgever aan doen?

Oprechte aandacht van de werkgever voor deze problemen kan (langdurig) verzuim voorkomen. Zorg ervoor dat werknemers bij u terechtkunnen en denk mee in oplossingen. Denk daarbij aan zorg- of calamiteitenverlof, meer of minder werken of een preventieve afspraak bij de arbo-arts.

Wij kunnen u onder andere helpen bij het maken van goede functieprofielen, het opstellen van een verzuimreglement en het meten van medewerkerstevredenheid met de bijbehorende vervolgstappen. Onze specialist helpt u graag verder!

Meer weten?

Wilt u meer weten over het voorkomen van verzuim binnen uw organisatie? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over verzuim? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan