Geen borgstellingsverlies bij onzakelijke borgstelling

27 januari 2024
Artikel

Bent u een aanmerkelijkbelanghouder? En staat u persoonlijk borg voor de schulden van uw bv? Let dan goed op want u moet met betrekking tot deze borgstelling zakelijk handelen met uw eigen bv. Is er namelijk sprake van een onzakelijke borgstelling, dan weigert de Belastingdienst het opvoeren van een borgstellingsverlies als resultaat uit overige werkzaamheden.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Geld stapelen

Uitspraken over een onzakelijke borgstelling

Eerder oordeelden onder andere de rechtbank Noord-Holland en het hof Arnhem-Leeuwarden dat er sprake is van een onzakelijke borgstelling als een onafhankelijke derde niet bereid zou zijn geweest onder dezelfde voorwaarde eenzelfde (debiteuren) risico uit borgstelling te aanvaarden. 

Wanneer onzakelijke borgstelling?

Het gevolg van de onzakelijke borgstelling is dat een eventueel borgstellingsverlies niet mag worden opgevoerd ten laste van het resultaat uit overige werkzaamheden. Volgens de fiscus is er dan enkel sprake van een aandeelhoudershandeling. 

Redenen waarom er sprake zou kunnen zijn van onzakelijke borgstelling zijn onder andere als:

  • er geen vergoeding voor het borg staan wordt gevraagd door de aanmerkelijkbelanghouder;
  • de vennootschap een negatief eigen vermogen heeft;
  • de vennootschap al enkele jaren negatieve resultaten behaalt.

Zakelijk handelen

Het is van belang om altijd zakelijk te handelen met de eigen bv. Bij iedere handeling of afspraak moet de afweging worden gemaakt of een onafhankelijke derde onder dezelfde voorwaarden dezelfde afspraak zou hebben gemaakt. Dit geldt dus ook voor borgstelling. Het vragen van een zakelijke vergoeding voor het borg staan, is bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt hierbij maar er komt meer bij kijken dan alleen deze vergoeding!

Meer weten?

Wilt u meer weten over de onzakelijke borgstelling? Neem dan contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur. U bereikt Robert via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over onzakelijke borgstelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan