Factuur- of kasstelsel: de verschillen

13 maart 2023
Artikel

Voor bepaalde groepen ondernemers die veel aan particulieren leveren, is toepassing van het kasstelsel verplicht. Houd daar bij het inrichten van uw administratie rekening mee. U mag er ook voor kiezen om het factuurstelsel toe te passen. U moet daarvoor wel een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst. Zomaar wisselen van het ene naar het andere systeem mag dus niet.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Boekhouding

Factuurstelsel versus kasstelsel

Het tijdstip waarop u opbrengsten en kosten en de btw moet verantwoorden is mede afhankelijk van welk stelsel u moet toepassen; het factuurstelsel of het kasstelsel. Het factuurstelsel gaat in principe uit van de factuurdatum, terwijl het kasstelsel uitgaat van de daadwerkelijke ontvangst of uitgave. Wanneer moet u het kasstelsel toepassen en bent u hieraan gebonden? 

Wanneer kasstelsel verplicht?

Het kasstelsel houdt voor de belastingheffing in dat u als ondernemer de uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin u de uitgaven daadwerkelijk deed of de omzet daadwerkelijk ontving. Voor de btw berekent u de btw in uw aangifte op basis van uw kas- en bankadministratie. 

Het kasstelsel geldt voor winkeliers (waaronder webwinkels), marktkooplieden, schoenmakers (voor het repareren van schoenen), kappers, glazenwassers,  wasserijen, fietsenmakers, schoonheidsverzorgingsbedrijven, behangers, stoffeerders, horecabedrijven, autorijscholen, advocaten die hun praktijk alleen uitoefenen en ondernemers die voor meer dan 90% van hun omzet goederen of diensten leveren aan particulieren.   

Behoort u niet tot deze groep ondernemers, maar levert u langer dan een kalenderjaar voor minstens 80% goederen en diensten aan particulieren? Dan kunt u de Belastingdienst vragen om het kasstelsel te mogen toepassen. Dat u voor minstens 80% prestaties verricht aan particulieren, moet u aan de hand van de omzet kunnen aantonen.

Voordeel toepassing kasstelsel

Zeker voor startende ondernemingen die veel met particulieren te maken hebben, kan toepassing van het kasstelsel liquiditeitsvoordeel opleveren. U hoeft dan minder inkomstenbelasting en btw voor te financieren. 

Meer weten? 

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de toepassing van het kasstelsel? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten het toepassen van het factuur- en kasstelsel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan