De impact van de aangepaste bodemwaarderegeling op hippische ondernemers

19 maart 2024
Blog

Per 1 januari van 2024 heeft de overheid de bodemwaarderegeling voor gebouwen aangepast. Op 26 februari 2024 organiseerde ik samen met de Hippische Adviesgroep van Limburg Paardensport een kennisbijeenkomst over de toekomst van het hippisch ondernemerschap. Tijdens deze bijeenkomst heb ik de aangepaste bodemwaarderegeling toegelicht. In dit blog ga ik dieper in op de gevolgen die het verder inperken van de afschrijving op gebouwen heeft voor u als hippisch ondernemer.

Portretfoto van Dennis Kramer
Neem contact op met:
Dennis Kramer Relatiemanager agro
paard in stal

Voordat ik de gevolgen toelicht, is het belangrijk eerst te vertellen waar de regeling over gaat. De bodemwaarde is de waarde tot waar u een gebouw mag afschrijven. Op het moment dat de boekwaarde lager is dan de bodemwaarde, kunt u niet meer afschrijven op het gebouw. 

Bodemwaarde is gelijk aan de WOZ-waarde

In de maatregel staat dat voor alle gebouwen in de inkomstenbelasting een bodemwaarde gaat gelden die gelijk is aan 100% van de WOZ-waarde. Tot 1 januari van 2024 was de bodemwaarde 50% van de WOZ-waarde. De aanpassing van de bodemwaarde naar 100% van de WOZ-waarde is voor bv's al ingevoerd in 2019.

Meer inkomstenbelasting betalen

Door deze aanpassing kunt u aanzienlijk minder afschrijven op uw gebouwen. Doordat u minder af kunt schrijven, moet u er rekening mee houden dat u meer inkomstenbelasting moet betalen. Het is verstandig om, eventueel samen met uw adviseur, in beeld te brengen wat de gevolgen voor u zijn en of u actie moet ondernemen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw prijzen te verhogen. Op die manier beschikt u over voldoende liquide middelen om de verhoogde belasting te betalen. Het is belangrijk om uw klanten hier goed en tijdig te over te informeren. Wacht u hier te lang mee? Dan komt het niet geloofwaardig meer over.

Wat kunt u verder doen?

Er zijn maatregelen die u kunt nemen om de impact van de genomen maatregel mogelijk te beperken:

Controle WOZ-taxatieverslag 

Vraag uw WOZ-taxatieverslag bij de gemeente op en controleer of de waarde die de gemeente vaststelt niet te hoog is. Is de waarde te hoog? Maak dan binnen zes weken bezwaar. Wordt uw bezwaar toegewezen, dan levert u dat aan twee kanten iets op: u hoeft minder gemeentelijke belastingen te betalen en u kunt (meer) afschrijven op uw gebouw.

Onderhoud of investering? 

Steekt u geld in uw pand? Bekijk dan goed of het gaat om onderhoud of een investering. Onderhoudskosten zijn namelijk 100% aftrekbaar. Een investering kunt u alleen afschrijven als de bodemwaarde nog niet bereikt is.

Werktuigen 

Werktuigen of installaties die ook weer te verwijderen zijn uit het gebouw, mag u als een aparte bezitting op uw balans opnemen (activeren). Hiervoor geldt de bodemwaarde niet en kunt u afschrijven over de waarde van het werktuig. Het is mogelijk dat er werktuigen of installaties verwerkt zijn onder de investering van het gebouw. Activeer deze apart, zodat u weer kunt afschrijven. Hetzelfde geldt voor aanhorigheden, zoals weg/erfverharding en silo’s.

Maatlat Duurzame Veehouderij-stal 

Heeft u investeringsplannen, bijvoorbeeld een nieuwe stal? Overweeg dan om deze te bouwen volgens de eisen van de MDV. Dit betekent dat u 75% van het investeringsbedrag mag afschrijven. Ook heeft u recht op milieu-investeringsaftrek. Deze kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Wilt u meer weten? De experts van Epiic (dochteronderneming van ABAB) kunnen u alles vertellen over de criteria en voorwaarden van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Mijn advies: kom in actie

Zoals gezegd zijn er verschillende acties die u eventueel kunt ondernemen. De ene meer ingrijpend dan de andere. Daarom adviseer ik u als hippische ondernemer om te kijken wat voor u de gevolgen zijn van de aangepaste regeling. Als u een beter beeld heeft van de hogere belasting die u moet betalen, kunt u ook beter inschatten welke actie voor u passend is. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u in beeld brengen wat voor u de gevolgen zijn van de aangepaste bodemwaarderegeling? Of wilt u onderzoeken welke maatregelen u kunt nemen om deze gevolgen te beperken? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag. U kunt mij bereiken via telefoonnummer 0492-579829 of stuur Dennis een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Dennis
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu