Aanscherping generieke renteaftrekbeperking

29 oktober 2021
Artikel

De generieke renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting wordt met ingang van 1 januari 2022 aangescherpt. Hierdoor komt per saldo minder rente in aftrek bij het bepalen van de winst. De aanscherping volgt uit de tweede nota van wijziging bij het Belastingplan 2022.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Renteaftrekbeperking

Wat is generieke renteaftrekbeperking?

In de vennootschapsbelasting is sinds 1 januari 2019 een generieke renteaftrekbeperking opgenomen in de vorm van een earningsstrippingmaatregel. Deze regeling beperkt de aftrekbaarheid van het verschil tussen de rentelasten en rentebaten van geldleningen (saldo aan renten), voor zover dat meer bedraagt dan het hoogste van:

  • 30% van de gecorrigeerde fiscale winst (EBITDA); of
  • € 1 miljoen.

De nu voorgestelde wijziging houdt in dat het percentage van 30% verlaagd wordt naar 20%. Dit gaat gelden voor boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2022. Hierdoor komt per saldo minder rente in aftrek bij het bepalen van de winst. De aanscherping moet verder bijdragen aan een meer gelijke fiscale behandeling van eigen en vreemd vermogen bij alle belastingplichtigen in de vennootschapsbelasting.

Vrijstelling voor het mkb

Om het midden- en kleinbedrijf te ontzien, geldt een vrijstelling die inhoudt dat betaalde rente tot een bedrag van € 1 miljoen door deze regeling niet in aftrek beperkt wordt. Deze zogenoemde franchise blijft ook na 1 januari 2022 ongewijzigd bestaan.

Let op: door uw onderneming betaalde rente kan ook onder een andere renteaftrekbeperking vallen.

Meer informatie of advies

Wilt u meer informatie of advies over renteaftrek in de vennootschapsbelasting of de gevolgen van deze aanscherping voor uw onderneming? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022.

Wilt u meer weten over renteaftrek in de vennootschapsbelasting of de gevolgen van deze aanscherping voor uw onderneming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan