Heeft u nagedacht over uw financiële toekomst bij ziekte of arbeidsongeschiktheid?

15 mei 2024
Artikel

Als ondernemer bent u gewend om vooruit te kijken en initiatief te nemen. U neemt beslissingen over de continuïteit en toekomst van uw onderneming. Maar hoe zit het met uw eigen financiële toekomst?

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over ziekte en arbeidsongeschiktheid

Als u ziek of arbeidsongeschikt wordt, is het belangrijk dat er een alternatieve inkomensstroom beschikbaar is die het verlies aan inkomen opvangt. Niet alleen beschermt u daarmee uzelf en het bedrijf, maar het zorgt er ook voor dat het behalen van uw pensioendoelstelling niet in gevaar komt. Advies over arbeidsongeschiktheid is daarom verbonden aan pensioenadvies.

Verzekeringsplicht

Een ondernemer en directeur-grootaandeelhouder (dga) is over het algemeen niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. De reden hiervoor is het ontbreken van een gezagsverhouding, waardoor de dga niet tegen zijn wil kan worden ontslagen. De feitelijke omstandigheden bepalen echter de verzekeringsplicht. Met name bij meerdere dga’s bij één onderneming kan het zo zijn dat er wel sprake is van verzekeringsplicht. Controleer dit goed. Als de Belastingdienst achteraf vindt dat er sprake was van een verzekeringsplicht, kunt u een naheffing krijgen van vijf jaar verzekeringspremie plus een boete.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering dga zonder personeel of zzp’er

Als zzp’er of dga zonder personeel krijgt u in de nabije toekomst te maken met een verplichte verzekering voor het risico van arbeidsongeschiktheid (AOV). Het gaat om een basisverzekering met een uitkering op minimumniveau. Er geldt hierbij een acceptatieplicht, waardoor ook ondernemers met een zwaar beroep een AOV kunnen afsluiten tegen een acceptabele premie. Voor ondernemers die al wel iets hebben geregeld, gelden uitzonderingen. Nu is dus hét moment dus om de regie in eigen hand te houden en zelf een dekking voor arbeidsongeschiktheid te regelen.

Meer informatie of advies over de AOV?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Onze pensioenadviseurs kennen de mogelijkheden voor u als ondernemer. Samen met u beoordelen wij uw persoonlijke situatie en wensen en eisen. Zo komen we tot een geschikte oplossing voor uw situatie. Neem voor meer informatie of advies contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over arbeidsongeschiktheid? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu