Buitenlandse werkgevers: Wat is de werkkostenregeling?

1 mei 2024
Artikel

Als werkgever bent u gevestigd buiten Nederland. U heeft werknemers in dienst en u draagt namens deze werknemers loonbelasting af in Nederland. In dat geval geldt de werkkostenregeling ook voor u. Wat houdt deze regeling in?

Portretfoto van Clea Cremers
Neem contact op met:
Clea Cremers Global mobility specialist | Tax
internationaal personeel

Belastbaar loon in Nederland

Alles dat werknemers van hun werkgever ontvangen in het kader van de (vroegere) dienstbetrekking of dienstbetrekking van een ander is belastbaar loon voor de Nederlandse loonbelasting. Dit geldt niet alleen voor loon in geld. De Nederlandse wetgeving kent ook loon in natura. Dit betreft ook alle vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen die werknemers in het kader van hun dienstbetrekking ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor onkosten, het ter beschikking stellen van een mobiele telefoon of laptop of het verstrekken van een Kerstgeschenk.

Wie is de loonbelasting verschuldigd?

In beginsel is de werknemer de loonbelasting verschuldigd. De werknemer is de belastingplichtige, de werkgever draagt de belasting alleen namens de werknemer af. Nu wordt het natuurlijk als onaanvaardbaar gezien als een werknemer belasting verschuldigd is over bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding of geschenk. Mits voldaan aan een aantal voorwaarden, mag de werkgever er daarom onder voorwaarden voor kiezen om de belastingheffing voor vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking stellingen voor eigen rekening te nemen. Dit wordt eindheffing genoemd.

Wat is de werkkostenregeling

Kort door de bocht samengevat biedt de werkkostenregeling iedere in Nederland inhoudingsplichtige werkgever een bedrag om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen onbelast aan werknemers te geven. Dit bedrag wordt de vrije ruimte genoemd en de vrije ruimte wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. In 2023 bedroeg de vrije ruimte bijvoorbeeld 3,0% over de eerste € 400.000 van uw fiscale loonsom en 1,18% over het surplus. Voor 2024 is dit 1,92% over de eerste € 400.000 van uw fiscale loonsom en 1,18% over het surplus etc.

Wat is het belastingtarief bij toepassing van de werkkostenregeling

Rekent de werkgever een vergoeding verstrekking of terbeschikkingstelling tot de werkkostenregeling? In dat geval rekent hij in eerste instantie deze kosten tegen factuurwaarde inclusief btw ten laste van de vrije ruimte. Wordt de vrije ruimte overschreden, dan betaalt de werkgever 80% belasting over dit meerdere. 

Niet alle vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking stellingen vallen onder de vrije ruimte.

Niet alle kosten voor vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking stellingen komen daadwerkelijk ten laste van de vrije ruimte. Sommige kosten worden door de wetgever specifiek aangewezen als gerichte vrijstelling. Dit betreft bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding voor zakelijke reizen, kosten voor dienstreizen, de 30%-regeling etc.

Ook geldt voor bepaalde verstrekkingen een lagere waardering dan de factuurwaarde inclusief de btw. Voor voorzieningen op de werkplek, zoals koffie en consumpties geldt bijvoorbeeld een nihilwaardering. 

Verplichte benoeming loon onder de werkkostenregeling

Iedere in Nederland inhoudingsplichtige is wettelijk verplicht om een overzicht te hebben van het brutoloon en het loon dat hij dat laste van de werkkostenregeling rekent. Hierbij zijn de werkgevers verplicht om de werkkostenregeling te verwerken in de financiële administratie. ABAB international B.V. heeft voor in het buitenlands gevestigde werkgevers handige tools ontwikkeld voor de implementatie van de werkkostenregeling. Wilt u hier meer informatie over of assistentie bij, dan kunt u contact opnemen met Clea Cremers.

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Clea
Portretfoto van Clea Cremers
Global mobility specialist | Tax
Bel
077-3217715
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan