Woningtekort, boeren onteigenen… wat staat u te wachten?

22 november 2022
Artikel

We lezen het dagelijks in de krant: er is een tekort aan woningen, dus moeten we meer bouwen. Tegelijkertijd moeten veehouderijen worden opgekocht om ruimte te maken voor de natuur. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor uw bedrijf?

Portretfoto van Reinier-John Koopman
Neem contact op met:
Reinier-John Koopman Jurist ondernemingsrecht
Woningtekort

Invloed op bedrijfsvoering

Een krantenbericht over een geplande nieuwbouwwijk in de buurt van uw (agrarisch) bedrijf, kan invloed hebben op uw bedrijfsvoering. Zo is het bedrijf verantwoordelijk voor het naleven van de milieuwetgeving als het gaat om bijvoorbeeld geur en geluid. De komst van een woonwijk kan zomaar betekenen dat u niet meer kunt uitbreiden.

Uiteraard is het mogelijk om te procederen tegen de komst van een nieuwe woonwijk. Vooraf moeten natuurlijk alle belangen worden gewogen, maar het blijft verstandig om te controleren of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Daarbij is een belang van voortzetting van het bedrijf toch iets anders dan mogelijk gewenste uitbreidingen van een bedrijf. Een rechter kan deze beoordeling wel toetsen, maar gemeenten hebben in Nederland nog veel vrijheid voor besluitvorming. Vraag daarom advies aan een specialist.

Wat kunt u doen?

Hoort u dat er in uw omgeving zulke projecten aankomen? Bekijk dan eens goed wat u met uw bedrijf wil en of er (financiële) mogelijkheden zijn. Misschien is het wel verstandig om gewenste uitbreidingsplannen eerder uit te voeren. Ook is dit een goed moment om te kijken of uw huidige bedrijfsvoering wel op orde is. Hoe zijn uw contracten bijvoorbeeld geregeld? Dergelijke keuzes zijn niet eenvoudig en dan kan het fijn zijn om met een specialist te overleggen die uw bedrijf(svoering) kent.

Wilt u verkopen?

Maar misschien bent u helemaal niet tegen de komst van een nieuwbouwwijk. Sterker nog, u overweegt al een tijdje om te stoppen en er is bovendien al een geïnteresseerde projectontwikkelaar op het erf geweest. Hij wil een deel van uw gronden gebruiken voor de beoogde ontwikkeling. Hoe pakt u zoiets aan? Kunt u wel verkopen of heeft u nog de nodige verbintenissen met banken of pachters? En wat moet u allemaal met zo’n projectontwikkelaar bespreken?  

Voor de meeste ondernemers zijn uitgebreide contracten geen dagelijkse kost. Ook daarbij is het raadzaam om een specialist in de arm te nemen: specialisten die thuis zijn in contracten en ruimtelijke ontwikkelingen. Zij kunnen u bijstaan en ervoor zorgen dat u een voor u zo goed mogelijke overeenkomst krijgt, die rekening houdt met de belangen van uw bedrijf.

Meer weten? Neem contact met ons op

Het ABAB Vastgoedteam is een team dat bestaat uit specialisten van verschillende disciplines binnen ABAB. Zo zijn er gespecialiseerde juristen, fiscalisten en bedrijfsadviseurs die gezamenlijk uw belangen kunnen behartigen. Door de korte lijnen tussen de verschillende disciplines kunnen we snel schakelen voor een optimaal resultaat.

Neem voor meer informatie of advies contact op met Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Reinier-John een e-mail.

Wilt u meer weten over deze ontwikkelingen? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Reinier-John
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu