Sticker of O-document verplicht voor Oekraïense werknemers

8 februari 2023

Heeft u Oekraïense werknemers in dienst? Dan moeten zij sinds 1 november 2022 beschikken over een sticker of O-document van de IND.

Portretfoto van Daphne Osseman
Neem contact op met:
Daphne Osseman Manager Salaris- en Personeelsdiensten
monteur aan het werk in werkplaats

Vrijstelling tewerkstellingsvergunning

Sinds 1 april 2022 gold er een vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning (twv) voor werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst namen. Dit bood werknemers de kans de juiste documenten op te halen bij de IND. Sinds 1 november 2022 is deze vrijstelling niet meer van toepassing.

Voorkom hoge boetes

Concreet betekent dit dat een Oekraïense vluchteling alleen nog maar legaal in Nederland mag werken als hij beschikt over een sticker of O-document die is afgegeven door de IND. Hiermee kan hij aantonen dat hij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt en in loondienst mag werken zonder tewerkstellingsvergunning. Dit geldt ook voor vluchtelingen die al voor 1 november 2022 bij u in dienst waren. Het is verstandig om te controleren of uw werknemers beschikken over de juiste documenten. Zo voorkomt u hoge boetes.

Melden UWV

Heeft de werknemer uit Oekraïne een sticker of O-document van de IND? Dan hoeft u voor deze werknemer geen werkvergunning aan te vragen. Wel moet u de werknemer uit Oekraïne melden bij UWV, via het meldformulier dat u daarna kunt uploaden via het werkgeversportaal van UWV.

Na het uploaden ontvangt u direct een bericht van UWV. Twee werkdagen nadat de melding is gedaan, mag de werknemer starten met werken. UWV controleert of het formulier volledig is ingevuld en stuurt u een ontvangstbevestiging.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen.

Wilt u weten aan welke administratieve voorwaarden u moet voldoen als u werknemers uit Oekraïne in dienst neemt? Of wilt u meer weten over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten? Neem contact op met Daphne Osseman (Uden), via telefoonnummer 0413-336549 of stuur Daphne een e-mail of met Louise van Rooij (Breda), via telefoonnummer 076-5438035 of stuur Louise een e-mail.

Wilt u meer weten over het in dienst nemen van Oekraïense werknemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daphne
Portretfoto van Daphne Osseman
Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336549
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan