Zo bepaalt u de loonbelastingtabel voor Oekraïense werknemers

13 februari 2023
Artikel

Neemt u een Oekraïense vluchteling in dienst? Dan kan dit gevolgen hebben voor de loonbelasting. Let op dat u de juiste loonbelastingtabel toepast.

Portretfoto van Daphne Osseman
Neem contact op met:
Daphne Osseman Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Werknemers uit Oekraine

Fiscale woonplaats en loonbelastingtabel

Als u een Oekraïense werknemer in dienst neemt, moet u zijn fiscale woonplaats vaststellen. Zo weet u welke loonbelastingtabel voor hem van toepassing is. Dit hangt onder andere af van het volledige adres en daarmee de fiscale woonplaats en het fiscale woonland van de medewerker.  

Woont uw werknemer nog in Oekraïne? Dan past u de loonbelastingtabel toe voor werknemers die wonen in een ‘derde land’. Deze medewerkers krijgen minder loonheffingskorting dan werknemers die in Nederland wonen. Verblijft uw werknemer in Nederland? Dan betekent dat nog niet dat dit ook zijn fiscale woonplaats is. U kunt de fiscale woonplaats vaststellen op basis van de u bekende feiten en omstandigheden.

Fiscale woonplaats niet bekend

Kunt u de fiscale woonplaats van een werknemer niet vaststellen en verblijft de werknemer al minstens een half jaar in Nederland? Als u beschikt over het Nederlandse verblijfsadres van de werknemer, mag u voor de loonheffingen aannemen dat deze verblijfplaats ook de fiscale woonplaats is. U gebruikt dan de loonbelastingtabel voor inwoners in Nederland.

Meer informatie of advies

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen.

Wilt u meer informatie over loonheffingen of heeft u hulp nodig bij het bepalen van de fiscale woonplaats van uw Oekraïense werknemer? Neem contact op met Daphne Osseman (Uden), via telefoonnummer 0413-336549 of stuur Daphne een e-mail of met Louise van Rooij (Breda), via telefoonnummer 076-5438035 of stuur Louise een e-mail.

Wilt u meer weten over het betalen van loonbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daphne
Portretfoto van Daphne Osseman
Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336549
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan