Afschaffing lage-inkomensvoordeel en afbouw loonkostenvoordeel

3 mei 2024
Artikel

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. Daarnaast wordt het loonkostenvoordeel (LKV) voor werkgevers met oudere werknemers stapsgewijs afgebouwd. Dat staat in het onlangs aangenomen wetsvoorstel wijziging Wet tegemoetkomingen loondomein. Er komt wel een verruiming van de criteria voor het LKV voor het herplaatsen werknemers met een arbeidshandicap.

Portretfoto van Daphne Osseman
Neem contact op met:
Daphne Osseman Manager Salaris- en Personeelsdiensten
stapel munten

Afschaffing lage-inkomensvoordeel

Met het lage-inkomensvoordeel (LIV) wilde de overheid werkgevers stimuleren vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden. In de praktijk bleek dat dit de kansen voor deze groep maar beperkt vergrootte. Het geld dat vrijkomt door het afschaffen van het LIV wordt onder meer gebruikt voor het structureel maken van het ‘loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak’.

Loonkostenvoordeel voor oudere werknemers stapsgewijs afgebouwd

Het loonkostenvoordeel (LKV) voor werkgevers met oudere werknemers wordt vanaf volgend jaar stapsgewijs afgebouwd. Het LKV voor oudere werknemers die in dienst kwamen op of na 1 januari 2024 wordt per 1 januari 2025 verlaagd en per 1 januari 2026 afgeschaft. Voor oudere medewerkers die in dienst traden voor 1 januari 2024 blijft het LKV wel gewoon gelden. Het kabinet wil andere middelen inzetten om de arbeidsmarktpositie voor 55-plussers te verbeteren.

Loonkostenvoordeel voor herplaatsen werknemer met arbeidshandicap

De criteria voor het loonkostenvoordeel voor het herplaatsen van werknemers met een arbeidshandicap worden vanaf volgend jaar verruimd. Daardoor komen werkgevers vaker in aanmerking voor LKV als zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatsen in de eigen functie of (geheel of gedeeltelijk) ergens anders in het bedrijf.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over het lage-inkomensvoordeel of het loonkostenvoordeel en de gevolgen van de wetswijziging voor u en uw medewerkers? Of wilt u meer weten over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten? Neem contact op met Daphne Osseman, via telefoonnummer 0413-336549 of stuur Daphne een e-mail

Wilt u meer weten over het lage-inkomensvoordeel en loonkostenvoordeel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daphne
Portretfoto van Daphne Osseman
Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336549
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan