Werken in EU voor Oekraïners verlengd

11 juli 2024
Artikel

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor werknemers uit Oekraïne is verlengd. Zij mogen tot 4 maart 2026 in EU-lidstaten blijven werken.

Portretfoto van Daphne Osseman
Neem contact op met:
Daphne Osseman Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Vlag Oekraïne op toetsenbord

Wat houdt de Richtlijn Tijdelijke Bescherming in?

De Raad van de Europese Unie heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) met een jaar te verlengen, omdat de oorlog in Oekraïne nog altijd voortduurt. De RTB werd op 4 maart 2022 in werking gesteld, in eerste instantie tot uiterlijk 4 maart 2025. De richtlijn geeft Oekraïners tijdelijk recht op werk, onderwijs, opvang en medische zorg.

Wat betekent de verlenging voor werkgevers?

Voor werkgevers betekent dit dat zij werknemers uit Oekraïne tot 4 maart 2026 arbeid in loondienst mogen laten verrichten, zonder dat zij hiervoor een tewerkstellingsvergunning nodig hebben. Er geldt wel een meldplicht voor de werkgever bij het UWV. Vallen je Oekraïense werknemers onder de RTB? Controleer hiervoor het O-document of de sticker van de IND.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven of voor inzicht te zorgen. Wil je weten wat de regels zijn voor werken met werknemers uit Oekraïne of andere EU-lidstaten? Of wilt u meer weten over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten? Neem contact op met Daphne Osseman, via telefoonnummer 0413-336549 of stuur Daphne een e-mail

Wilt u meer weten over de Richtlijn Tijdelijke Bescherming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daphne
Portretfoto van Daphne Osseman
Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336549
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu