Belastingdienst wijst stoppende ondernemers op laatste btw-aangifte

7 oktober 2021

Zodra een ondernemer zich laat uitschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), stuurt de Belastingdienst een brief over het einde van het ondernemerschap. In deze brief wijst de Belastingdienst de stakende ondernemer erop de laatste btw-aangifte te doen. Pas als deze btw-aangifte is gedaan, zal de Belastingdienst een definitieve bevestiging van uitschrijving als ondernemer voor de btw verstrekken. 

Portretfoto van Frank Rademaekers
Neem contact op met:
Frank Rademaekers Manager Belastingadvies
Ondernemer leest artikel

Let op aangifte omzetbelasting 

Het staken van de onderneming hoeft niet per definitie in te houden dat ook de aangifte omzetbelasting op dat moment al moet worden stopgezet. Denk hierbij met name aan de gevallen, waarbij nadat de onderneming is gestaakt nog nagekomen bedrijfskosten in rekening worden gebracht of baten worden ontvangen. 

Als het ondernemerschap voor de omzetbelasting doorloopt na het staken van de onderneming, dan is uitschrijving bij de Kamer van Koophandel doorgaans niet aan de orde.

Wanneer moet u aangifte doen?

De laatste btw-aangifte moet u doen over het tijdvak waarin uw onderneming is gestaakt of overgedragen. Hierbij is de laatste handeling voor de omzetbelasting van u als ondernemer van belang.  Als na de staking of overdracht nog sprake is van een recht op aftrek of aangifteplicht, dan moet u ervoor zorgen dat het OB-nummer niet eerder door de Belastingdienst wordt uitgeschreven, dan het moment waarop de laatste ondernemingshandeling heeft plaatsgevonden. Overleg tijdig met uw adviseur hoe u moet handelen bij uitschrijven uit de Kamer van Koophandel.   

Slotaangifte is verplicht

De slotaangifte is verplicht, ook als het gaat om een nihilaangifte. Dient u deze btw-aangifte niet in, dan zal de Belastingdienst een naheffingsaanslag opleggen met een geschat bedrag en boete. Dien deze slotaangifte dus tijdig in. 

In sommige gevallen is de onderneming niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Dan moet de ondernemer zelf aan de Belastingdienst doorgeven dat zijn onderneming is gestaakt. 

Meer weten? 

Fiscale wet- en regelgeving verandert continu. Het is voor u onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle fiscale regels. Onze adviseurs volgen de ontwikkelingen op de voet en kunnen u begeleiden en adviseren bij al uw fiscale vraagstukken. Neem contact op met Frank Rademaekers, manager Belastingadvies. U bereikt Frank via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Portretfoto van Frank Rademaekers
Manager Belastingadvies
Bel
0495-459042
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan