Btw over verzendkosten en reiskosten?

17 april 2023
Artikel

Levert u goederen aan uw klanten, bent u dan btw verschuldigd over uw verzendkosten? Moet u over de reiskosten die u aan uw klanten factureert ook btw berekenen? Mag u dan het lage btw-tarief (9%) of hoge btw-tarief (21%) toepassen? U kunt als ondernemer in de praktijk te maken krijgen met de zogeheten 'bijkomende kosten'.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
UItrekenen van btw over verzendkosten en reiskosten met calculator

Btw over reiskosten en verzendkosten? 

Als u goederen levert of een dienst verricht, bent u meestal degene die btw verschuldigd is. Over welk bedrag moet u btw berekenen? U berekent het btw-bedrag over de totale vergoeding die u aan uw afnemers voor uw goederen of dienst in rekening brengt. U mag tot op zekere hoogte zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is, als het bedrag dat u in rekening brengt op zakelijke gronden is vastgesteld. Het is ook mogelijk dat de tegenprestatie niet uit geld bestaat, maar uit natura (goederen of diensten). Beide vormen worden in de wet als 'vergoeding' aangeduid.  Ook bijkomende kosten vallen binnen deze vergoeding, hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan btw over reiskosten of verzendkosten.

Wat zijn bijkomende kosten btw? 

Wat behoort nog meer tot de vergoeding? De vergoeding is het totale bedrag dat u aan uw afnemers in rekening brengt. Dit houdt in dat ook 'bijkomende' kosten tot die vergoeding behoren. De btw-wetgeving is complex en kent veel uitzonderingen.Enkele voorbeelden van bijkomende kosten waarover u wél btw moet berekenen: 

  • portokosten;
  • telefoonkosten;
  • kopieerkosten;
  • verzendkosten;
  • verpakkingskosten; 
  • vervoerskosten (bijvoorbeeld reiskosten, koerierskosten).

Verleent u een korting op uw prijs? Dan komt dit in mindering op de vergoeding.

Welk btw-tarief over uw bijkomende kosten?

Verkoopt u een wasmachine (21%), dan zijn de bezorgkosten ook met 21% btw belast. Heeft u een eigen kapsalon en verricht u een kappersdienst (9%) bij uw klanten aan huis? Dan brengt u ook 9% btw in rekening over uw reiskosten. Niet alle goederen of diensten worden overigens met btw belast. Verricht u een zogenoemde vrijgestelde dienst, bijvoorbeeld bepaalde diensten in de medische sector of onderwijs? Dan brengt u geen btw over aanvullende kosten in rekening.De btw die u al dan niet in rekening brengt over uw bijkomende kosten is dus afhankelijk van het tarief dat u over de verrichte dienst of geleverde goederen in rekening moet brengen. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over het doorberekenen van btw over bijvoorbeeld reiskosten of verzendkosten of heeft u vragen over het besparen van belasting? Neem contact op met Jason Vollering, belastingadviseur, via e-mail

Wilt u meer weten over btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan