Spannende tijden voor aardappeltelers

11 december 2023
Blog

We hebben het allemaal kunnen merken: de zomer wordt warmer, de herfst wordt natter en de winter wordt zachter. Deze veranderingen zijn van invloed op aardappeltelers, die nu in onzekerheid zitten.

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Aardappelen

Slecht weer zorgt voor stijgende prijzen

Momenteel is het zeer spannend binnen aardappeltelend Europa. In alle landen is de oogst nog niet volledig binnen. Er zitten nog vele hectaren aardappelen in de grond. Met name in België zijn er percelen geheel onder water komen te staan, waardoor rooien onmogelijk is. Dit probleem is ook goed te merken op zowel de fysieke markt als op de termijnmarkt. Voor de termijnmarkt april 2024 kruipen de prijzen al naar de € 30 per 100 kilo. Normaliter geven zij dit pas in april uit. Dus in vergelijking met voorgaande jaren komt de prijs steeds vroeger in het leverseizoen.

Gevolgen voor contractprijzen

Ik verwacht dat de nieuwe contracten binnen een paar weken opgestart zullen worden. Diverse frietfabrieken in Nederland en België zijn de laatste jaren flink uitgebreid. Dit betekent ook dat ze meer producten nodig hebben. Zien we dit terug in de nieuwe contractprijzen? En hoe zit het dan met de prijs van het pootgoed? Die zit namelijk nauw verbonden aan deze contracten. Zo is de prijs van vrije poters al op een hoog niveau. De contractgevende partijen hebben veel pootgoed in handen. Hoe gaan zij hiermee om? Wat wordt er van de poters nog versneden? Dit zijn veel vragen die op ons afkomen, maar het antwoord laat nog even op zich wachten.

Prijzen op de termijnmarkt 2025

Een toepasselijk spreekwoord houd ik in gedachten: ‘Dure poters, goedkope consumptie’. Gaat dit ook gelden voor het komende groeiseizoen? Het is een vraag die me bezighoudt. Als we kijken naar de termijnmarkt voor april 2025, dan blijft de prijs constant hangen op €24,10 per 100 kilogram. Handel is er nog niet. Misschien ook omdat er nog geen duidelijkheid is over de nieuwe contracten. Wanneer er een stijging te zien is in de termijnmarkt van april 2024, kan dit van invloed zijn op de termijnmarkt van april 2025. Nu deze start op € 24,10 is de kans aanwezig dat deze gaat stijgen naar € 25 of meer, zeker richting april 2024. De eerste voorzichtige biedingen, voor dit contract beginnen nu.

Met een gedeelte van het areaal instappen op de termijnmarkt

Naar mijn idee is het dan ook verstandig om te kijken of voor een gedeelte van het geplande areaal een termijncontract af te sluiten is. Telers willen graag eenzelfde areaal betelen als afgelopen groeiseizoen. Komt er een gelijkwaardig areaal Europees gezien, ervan uitgaand dat dit mogelijk is met de huidige voorraad pootgoed? En komt er een normaal groeiseizoen met normale rooimaanden? Dan hebben we waarschijnlijk voldoende aardappelen. Ook dit jaar zagen we met de fysieke levering van augustus tot en met oktober een sterke daling van de prijs. Door de grote hoeveelheid niet-rooibare aardappelen kwam de termijnmarkt april 2024 weer snel op niveau. Was het rooiseizoen normaal verlopen dan had het nog lang geduurd voordat de termijnmarkt weer op dit niveau zou zijn.

Mijn advies: houd de termijnmarkt goed in de gaten

Ik adviseer ondernemers dan ook om de termijnmarkt van april 2025 goed in de gaten te houden. Kijk hoe deze beweegt en of er op de middellange termijn een moment is om voor een gedeelte van het oppervlakte in te stappen op de termijnmarkt. Zeker nu er weer een mogelijkheid is met de combinatie DCA/ADMISI.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Neem voor meer informatie of advies contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu